Özlem Özel, Anud Hussein, Nasteho Bashir, Shagharegh Najafi och Yuael Samson Mesfun, elever på Slottsskolan i Vingåker.
1 av 3
Özlem Özel, Anud Hussein, Nasteho Bashir, Shagharegh Najafi och Yuael Samson Mesfun, elever på Slottsskolan i Vingåker har tillsammasn samlat in över 500 namn för att familjen Cano ska få komma tillbaka. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Eleverna på Slottsskolan i Vingåker vill att deras kompisar, Leyle och Ali Cano ska få komma tillbaka till Vingåker.
2 av 3
Eleverna på Slottsskolan i Vingåker vill att deras kompisar, Leyle och Ali Cano ska få komma tillbaka till Vingåker. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Utvisningen kom som en chock, säger Leyles lärare, Marie Karlsson, Slottsskolan Vingåker.
3 av 3
Utvisningen kom som en chock, säger Leyles lärare, Marie Karlsson, Slottsskolan Vingåker. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Upprörda känslor sen tvåbarnsfamilj från Vingåker utvisats till Armenien

Barnens lärare: Det här kom verkligen som en chock
5:10 min

Familjen som bott i Vingåker sen 2008 kommer enligt sin asylansökan från Syrien, trots det utvisades de till Armenien där de inte har nån anknytning.

Utvisningen av tvåbarnsfamiljen Cano i Vingåker har väckt starka känslor på barnens skola.

Det var vid 4-tiden i fredags morse som polisen knackade på dörren och och hämtade mamman och de två barnen, Leyle 15 år och Ali 13 år, medan pappan i familjen försvann iväg. De fördes till Skavsta flygplast  och flögs med en mellanlandning i Athen till Armenien.

I familjens ansökan om uppehållstillstånd säger de att de kommer från Syrien. Men som yasidier har de en dialekt som har sitt ursprung sedan många generationer tillbaka från Armenen - och efter en språktest så har har migrationsdomstolen beslutat utvisa dem dit.

På Slottsskolan där barnen gick har utvisningen väckt starka känslor, både bland lärare och elever.

 – Jag tycker att det är orättvist att de blir utskickade när de bott här så länge. De kan inte ens språket i Armenien, säger en av klasskompisarna, Carl Jansson.

– Jag har känt Ali i åtta år, ända sen förskolan. Och efter lovet satt vi alla och pratade. Och han var säker på att vi alla skulle gå i sjuan tillsammans, och ännu längre, nian och första ring. Men han bara försvann, säger Marwan Aqtash också han klasskompis.

I måndags startade några elever en namninsamling i protest mot utvisningen och för att försöka få tillbaka Leyle och Ali. Och på bara ett par dar så har de fått in cirka 500 namn.

– Det är hemskt, efter så många år här i Vingåker. De bröt sig ju in vid tre fyra på morgonen och det är absolut inte OK, det är ganska ofattbart, säger Shaghaygh Najafi, en av de som samlat in namnunderskrifter.

– Halva sitt liv har de varit i Sverige och de kan svenska mycket bättre än sitt modersmål. Och de är barn, säger Özlem Özel, som också samlat in namn för att få tillbaka sina kompisar.

Men det är inte bara barnen som upprörts över utvisningen Leyles lärare Marie Karlsson berättar att hon först hade svårt att tro det.

– Det kom verkligen som en chock. Här står vi varje dag och har gjort i åratal, och försöker lära barnen vad som är rätt och fel, och om barnkonventionen och barns rättigheter, och sen utsätts de här barnen för ett sån övergrepp. Är det det här jag ska lära barnen hädanefter? Att i Sverige kan polisen komma och väcka en mitt i natten, och köra iväg en till ett land där man aldrig satt sin fot? Är det det som är Sverige idag, säger Marie Karlsson.

Flera föräldrar i skolan har nu bildat en grupp med målsättningen att Leyle och Ali ska få komma tillbaka, så snart som möjligt. De går just nu igenom alla handlingar och försöker skapa opinion för familjens sak.

Och klasskompisarna på Slottsskolan avslutar genom att i kör säga:

– Vi vill ha tillbaka Familjen Cano till Vingåker.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".