Västra Storgatan i Nyköping allmän bild
Det är långa köer för att få en bostad i Nyköping. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Sharif en av 450 med uppehållstillstånd i Sörmland som väntar på bostad

"De säger att det kommer många flyktingar, ni måste vänta"
1:50 min

Bostadsbristen i landet har gjort att nästan 10 000 nyanlända i Sverige  med uppehållstillstånd tvingas bo kvar på asylboenden.

Tvåbarnspappan Sharif åkte ensam till Sverige från Afghanistan och han fick uppehållstillstånd för mer än ett år sedan och registrerade sig som bostadssökande direkt hos flera företag i Nyköping. Men han bor fortfarande kvar på ett asylboende.

– Till exempel Nyköpingshem, de säger att det kommer många flyktingar, ni måste vänta.

Det var för två och ett halv år sedan som Sharif kom till ett asylboende utanför Nyköping och mer än ett år sedan han fick uppehållstillstånd. Men eftersom han inte lyckats hitta någonstans att bo bor han fortfarande kvar på boendet. Och han är inte ensam, bara i Nyköpings kommun bor mer än 40 nyanlända med uppehållstillstånd kvar på asylboenden.

Sharif studerar svenska varje dag, men det är svårt att komma in i det svenska samhället, så länge han bor kvar på boendet tycker han.

– Alla pratar eget språk och de som jobbar där pratar inte svenska, de pratar engelska.

Kvar i Afghanistan finns hans fru och två barn som nu är 11 och 15 år och som han inte träffat på åtta år. De väntar nu på besked från Migrationsverket om de får återförena familjen i Sverige och då behövs en bostad.

– Jag hoppas att min familj kan komma hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".