Eleverna på Slottsskolan i Vingåker vill att deras kompisar, Leyle och Ali Cano ska få komma tillbaka till Vingåker.
Eleverna på Slottsskolan i Vingåker vill att deras kompisar, Leyle och Ali Cano ska få komma tillbaka till Vingåker. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Familj i Vingåker utvisas efter falska uppgifter

1:42 min

Migrationsverket hävdar att de har uppgifter om att den utvisade familjen Cano i Vingåker, som vi rapporterade om igår, är medborgare i Armenien och att det är skälet till att de utvisades dit.

Familjen har inte talat sanning när de säger att de kommit från Syrien, säger Fredrik Bengtsson, Migrationsverkets presschef.

– Vi har bekräftelse från armenska myndigheter, som har identifierat hela familjen och har även deras riktiga identiteter, säger Fredrik Bengtsson, presschef Migrationsverket.

– Det här rör sig om en familj som är armenska medborgare, men som till svenska myndigheter under hela den här tiden har uppgivit en falsk identitet, säger han.

Utvisningen av familjen har väckt starka känslor i Vingåker, där barnens klasskamrater samlat in över 500 namn för att deras kompisar ska få komma tillbaka till Sverige. Även lärare och föräldrar till klasskompisarna har engagerat sig starkt och man planerar för en protestmanifestation till helgen.

Fredrik Bengtsson vägrar låta oss se den handling från armeniska myndigheter som verket grundar besluitet om utvisning på, men han säger att inget land tar emot personer som inte är deras medborgare.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista