Lars Magnusson, rådman.
Lars Magnusson, rådman i Eskilstuna tingsrätt. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio.

Vårdnadsutredningar i Eskilstuna drar ut på tiden

1:48 min

Eskilstuna kommun tar för lång tid på sig att lämna över vårdnadsutredningar till tingsrätten - och par kan få vänta i över ett år på att få klarhet i sin familjesituation vid en separation.

Det handlar om en av de vanligaste förhandlingarna på tingsrätten - att besluta om vem som har rätt till vårdnaden av ett barn.

Så här går det till:
Ett par delar på sig och vill ha beslut om vem som får vårdnaden om barnet, tingsrätten ber kommunen att snabbutreda ärendet, en process som tar runt en månad och det gäller fram till dess att den riktiga utredningen är färdig.

Men det är den stora utredningen som ligger till grund för hur framtiden ska se ut för barnet, var hen ska bo, och något som tingsrätten oftast vill ha som grund för sin prövning av vårdnadsärendet.

Familjerätten ska ha en utredning färdig inom fyra månader - men i Eskilstuna tar det betydligt längre. Med den efterföljande förhandlingen inräknat kan ett par få vänta över ett år på att få en dom om vårdnad enligt Lars Magnusson, som tycker att det är allvarligt. De har frågat kommunen varför det tar sån tid.

– Det vi har fått från dem är att arbetsbelastningen är hög och att det inte finns tillräckliga resurser. Det är inte familjerättens handläggare som sölar, utan det är helt enkelt så att de har för mycket att göra, säger Lars Magnusson, rådman på Eskilstuna tingsrätt.

Ändå hävdar socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) i kommunfullmäktige att de håller alla utredningstider, och det har väckt irritation på tingsrätten.

– Det är en uppgift som är oriktig, menar Lars Magnusson.

Göran Gredfors, ordförande i socialnämnden, säger att man nu kommit tillrätta med problemen, som han menar ligger längre bakåt i tiden.
– Vi ligger inte efter längre, men det tar lite tid att få genomslag. Vi har haft bekymmer och legat efter men vi är ifatt nu med de utredningstider som tingsrätten kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista