Ali Kalaei
Eskilstunas första fristadförfattare Ali Kalaie. Foto: Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Eskilstuna fristad åt iranska journalisten Ali Kalaei

"Jag har blivit arresterad fem gånger"
2:39 min

I två år kommer Ali Kalaei få leva och verka i Eskilstuna, som sedan april i fjol är medlem i nätverket ICORN som ger fristad åt författare, konstnärer och artister som inte kan verka i sitt hemland. 

Ali Kalaei är en journalist, bloggare och människorättsaktivist från Iran. Han fyller 33 år i juni och har varit i Eskilstuna i tre veckor. Han flydde från Iran 2011 då han dömdes till sju års fängelse för det han skrivit och för att han är aktivist och skriver om mänskliga rättigheteroch Ali är glad över att vara här.

– Det är fint och lungt i Eskilstuna säger Ali Kalaei.

Det är bra när han ska skriva. Men egentligen så vill han ju arbeta i Iran, för han skriver på farsi och alla hans artiklar handlar om Iran. Men det går inte.

– Jag har minst en fängelsedom på sju år om de inte hittar på något mer, säger Ali Kalaei.

Han har blivit arresterad fem gånger de senaste nio åren. Den andra gången han blev arresterad så sa polisen att det var för att de hade ett möte, ett sammanträde fast de var bara två personer.

Jag frågade honom när han tror att han kan återvända hem.

– Det är en svår fråga, säger Ali Kalaei.

Någonsin?

–Jag tror inte det. Jag vill inte acceptera det, men jag hoppas jag får dö i Iran, säger Ali Kalaei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".