Krockad bil på centralbron bogseras bort av bärgningsbil vid 9 30 tiden på onsdagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT. Foto: Fredrik Sandberg/TT

TMA-bilar skapar bättre arbetsmiljö för bärgarna i Sörmland

1:11 min

Från och med den här veckan är det förbjudet att utföra bärgningsarbete i Sörmland och Östergötland utan så kallad TMA-bil.

En TMA-bil är en följebil med påmonterat krockskydd som är säkrare på flera sätt, säger Mikael Roos, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Idag är bärgningsarbete ett högsriskarbete menar Mikael Roos. Men det här ska det bli ändring på genom det nya kravet på TMA-bilar som nu som införs på alla större vägar genom Östergötland och Sörmland.

Stockholm var först ut att testa detta på E4:an för några år sedan.

För kunden kan det innebära högre kostnader och längre väntetider eftersom bärgare måste vänta in en TMA-bil innan arbete kan påbörjas.

P4 Sörmland har varit kontakt med flera bärgare i länet och samtliga är positiva till det nya kravet.

På E4:an Utanför Nyköping har det inträffat flera olyckor i samband med bärgningsarbete och Henning andersson VD på Sörmlands bärgningstjänst välkomnar bättre skydd på sin arbetsplats.

– Familjen är tryggare och det känns mycket bättre när de vet att vi har ett skydd ute på E4.an.

Här är vägarna i Sörmland som inför krav på TMA-bil:

E4, E20, Riksväg 52,53,55,56,57.

I Östergötland handlar det om E4, E22 och riksväg 23, 32,34, 35,50,51 och 55.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista