Eleverna på Slottsskolan i Vingåker vill att deras kompisar, Leyle och Ali Cano ska få komma tillbaka till Vingåker.
Eleverna på Slottsskolan i Vingåker vill att deras kompisar, Leyle och Ali Cano ska få komma tillbaka till Vingåker. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Svenska Kyrkan engagerar sig i Vingåkersbarnens utvisning

2:04 min

Nu engagerar sig även Svenska Kyrkan i fallet med familjen Cano i Vingåker som i förra veckan utvisades till Armenien efter åtta år i Sverige.

Klasskamrater till barnen, Leyle 15 och Ali 13 år, lärare och föräldrar har engagerat sig och bland annat startat en namninsamling i protest mot utvisningen.

Migrationsverket hävdar att de har uppgifter om att den utvisade familjen, är medborgare i Armenien och att det är skälet till att de utvisades dit.

Benny Larsson är präst i västra Vingåker och jobbar också med att hjälpa asylsökande som en del i sin tjänst.

– Man reagerar ju med bestörtning. man har inte tagit hänsyn till barnens rättigheter, Barnkonventionen var är tankarna i den?

Migrationsverket säger att Armeniska myndigheter har bekräftat att familjen kommer därifrån, vad säger du om det?

– Barnen har ju integrerats väldigt väl och varför ska man då skicka dem till någonting som är oerhört osäkert för barnens skull?

Vad hoppas du på?

– Att vi ska kunna få uppunion för familjen och för de här frågorna för debattklimatet har blivit hårdare för de asylsökande i landet. och jag hoppas att den här familjen ska kunna komma tillbaks till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista