Händer håller i en färglad kopp.
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Brister i kommunernas självmordsförebyggande arbete

1:41 min

I Sörmland har ingen kommun någon övergripande handlingsplan med ett uttalat mål att jobba förebyggande mot självmord, enligt Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten har gjort en kartläggning i kommuner, landsting och på länsstyrelser.

Kommunerna deltar i landstingets arbete med suicidprevention, men det räcker inte, säger Charlotta Skålén, projektledare för Suicidprevention i Sörmland.

– Det kan ju inträffa ett suicid i skolan eller äldreomsorgen, det är svårt att veta vart det inträffar. Då tycker jag att det borde finnas en riskanalys som gäller alla kommuninvånare.

I Sörmland så är det landstinget som främst arbetar med att förebygga självmord men dom når inte alla.

– Vi når dem som söker för psykisk ohälsa, säger Charlotta Skålén.

Barn och unga som begår självmord har inte tidigare haft kontakt med vården på samma sätt som vuxna. De har däremot ofta kontakt med en kommunal verksamhet och därför vore det bra om kommunerna också gör händelseanalyser för att få ökad kunskap och kunna jobba förebyggande.

– Pratar vi om riskgrupper så ökar självmorden ökar tyvärr i den gruppen. Så det är högst aktuellt hos kommunerna, säger Charlotta Skålén.

Charlotta Skålén har försökt få kommunerna att jobba mer övergripande i frågan. Men det går trögt och hon tror det kan bero på en osäkerhet.

– Ämnet i sig är väldigt obehagligt och det väcker en hel del ångest hos de flesta av oss. Jag tror att man efterfrågar mer kunskap, den responsen har jag fått. Vi har ordnat flera utbildningar i landstinget och det har varit flera hundra som har anmält sig vid varje tillfälle. Det finns en vilja att vilja bidra mer men det finns en osäkerhet hur man ska bidra, säger Charlotta Skålén.

Här kan du få hjälp

Mår du dåligt kan vårdcentralen ge dig vägvägledning till vidare hjälp. Sjukvårdsrådgivningen på 1177 är ett annat alternativ.


Vid akuta situationer kan man söka hjälp direkt på psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.


Om man vill prata med någon anonymt kan man ringa:

Självmordsupplysningen erbjuder chatt vardagar kl 19-22.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista