Mikael Joki
Mikael Joki, VD för Eskilstuna Elektronik Partners, hoppas på att anställa fler under våren. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Svårt att hitta kompetens för sörmländska företag

Mikael Joki, VD Eskilstuna Elektronik Partners: Skolan måste väcka intresse för olika yrken tidigt
1:39 min

Arbetsmarknaden i Sörmland ser bra ut. Det syns inte minst på Rekryteringsmässan i Munktell Arena där rekordmånga tjänster eftersöks.

Trots att arbetsmarknaden ser bra ut kan det vara svårt att hitta personer med rätt kompetens i länet.

Eskilstuna Elektronik Partners är ett av dom sörmländska företag som växer. De har investerat i en ny maskinpark för att kunna tredubbla sin kapacitet och kunna konkurrera på en global marknad.

Och för att kunna göra de behöver de anställa fler.

 – Just nu tittar vi på en rekrytering av ingenjörer och personer inom produktionsteknik, säger Mikael Joki, VD för Eskilstuna Elektronik Partners.

Arbetsmarknaden i Sverige förbättras och Sörmland är inget undantag – här förväntas jobben att bli fler. Det gäller framförallt olika yrken inom hälso-sjukvård, omsorg, skola och socialt arbete, men också yrken inom byggbranschen. Och att det finns ett stort behov av att anställa fler märks tydligt på Rekryteringsmässan i Eskilstuna som hålls i Munktell Arena i dag – där det eftersöks rekordmånga tjänster. I år ligger 2000 tjänster ute, vilket är dubbelt så många som förra året.

Men trots att arbetsmarknaden ser bra ut kan det vara svårt att hitta personer som har rätt utbildning eller kompetens i länet.

– Vi får söka över hela Sverige för att hitta rätt personer som passar in i vår organisation, säger Mikael Joki, VD för Eskilstuna Elektronik Partners.

För att kunna rekrytera lokalt tror Mikael Joki att man dels måste ta till vara på den kompetensen som många nyanlända har, dels att skolan måste bli bättre på att väcka intresset för olika yrken.

– Jag skulle vilja säga att man måste börja väldigt tidigt med att skapa ett intresse för de yrken som leder till jobb senare i livet, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".