Vuxen plockar upp leksaker i barnrum.
Foto: Foto: Sören Andersson/TT.

Ojämlikt hemarbete leder till separation

Tvåbarnsmamma: Det blir en ond cirkel
2:15 min

Det är vanligare i Sörmland än i Sverige i stort att föräldrar går isär. En anledning till separation är bråk om hushållsysslor.

Att bråk om hushållssysslor kan leda till separation är något som Eskilstunabon Emelie, mamma till två pojkar på fem år och fem månader, tror stämmer bra:

– Jag har en del bekanta som har gjort slut av den anledningen. Men jag har märkt att man då sällan pratat om det. Hon har gått runt och varit sur för att han inte hjälper till och han har inte förstått det, eftersom hon inte sagt något. Det blir en ond cirkel.

Visserligen har hemarbetet blivit mer jämlikt över tid, enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån. Kvinnor lägger idag mindre tid på sysslor hemma  och män mer - men skillnaden för män är inte markant, de gör fortfarande mindre än kvinnorna och lägger ungefär lika mycket tid på hemarbete som de gjorde för 20 år sen.

Enligt den svenska avhandlingen Life after Divorce är det ofta kvinnorna som vill skiljas i en familj och en av anledningarna är de tröttnat på ojämlikheten och får för lite eget utrymme. 

Emelie tror att svenska föräldrar har en lång väg kvar att gå:

– Det är ju väldigt mycket mammorna som är hemma. Jag tog mycket ansvar först, det tog längre tid för honom att förstå att han blev förälder. Jag tror att det är så för många. För oss löste det sig, jag fick prata med honom och säga att jag inte klarar det här själv.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".