Försäkringskassan. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Sjukskrivningarna ökar i Sörmland

I Sörmland ökar sjukskrivningarna, enligt nya siffror från Försäkringskassan. Det så kallade sjukpenningtalet ökade i januari från 10 till 11 dagar och är störst i Oxelösund. 

Det gäller antalet dagar per person om alla sjukpenningdagar under ett år slås ut på alla försäkrade individer i länet.

Bland kvinnor är sjukpenningtalet störst, framförallt i Oxelösund, men också i Gnesta och Strängnäs där sjukskrivningarna ökar, framförallt bland kvinnor där sjukpenningtalet ökat från 14,5 till 17,7.

Bland Sörmlands män är antalet sjukpenningdag lägst i Nyköping.

Den största skillnaden i antalet dagar finns i Oxelösund. Där är sjukpenningtalet bland kvinnor 18,2 och bland män 6,8.

Psykisk ohälsa är den orsak som ökar mest.

– Vi vet att kvinnor inom kontaktyrken som skola, vård och omsorg är mer sjukskrivna än andra. De yrkesgrupperna märks mer där det finns ont om andra arbetsgivare, säger Jan Larsson, utvärderingschef på Försäkringskassan.

Men bakgrunden till skillnaderna är mer komplex än så. Både Försäkringskassan och regeringen planerar för djupare analyser av sjuktalen.

– Tidigare undersökningar har pekat på att de regionala skillnaderna beror på sådant som den lokala arbetsmarknaden, om arbetslösheten är hög, och att det är stora skillnader i hur läkare bedömer olika sjukdomstillstånd och behovet av sjukskrivning, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Hon hoppas att trenden med ökande sjukskrivningar ska vända, bland annat med hjälp av tydligare och bättre beslutsunderlag som läkare kan bygga sina bedömningar på - en åtgärd hon avser införa hösten 2016.

– En del i vårt åtgärdspaket är att analysera regionala skillnader och sjukskrivningspraxis. Det är allvarligt för individen att man utifrån en läkares bedömning kan få väldigt olika behandling, säger hon.
-Vi vet att beslutsstöd har haft en positiv effekt men de har inte uppdaterats och använts i den utsträckning man hade kunnat önska.

Men att sjukpenningtalen har ökat kraftigt sedan 2010 beror inte entydigt på att befolkningen har blivit sjukare.

– En viktig förklaring är att reglerna för förtidspensionering har förändrats och nu kallas sjukersättning vilket vi tror står för hälften av ökningen. Men vi har fortfarande många nya sjukskrivningar, säger Jan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista