Jenny Sundqvist och Malin Randeniye.
1 av 2
Jenny Sundqvist och Malin Randeniye. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Vedugn.
2 av 2
Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin om finsk mat: Jag kan skrämmande lite

10 min

Vår matinspiratör Malin Randeniye och programledaren Urban Hedqvist besöker Jenny Sundqvist från Finland för att lära sig mer om den finska matkulturen.

Vad är det bästa i den finska matkulturen?

Fråga mig vad du vill om thailändsk mat, om det franska köket, italienarnas matvanor eller till och med den amerikanska söderns olika BBQ stilar. Jag skulle förmodligen kunna bli väckt mitt i natten och redogöra grundligt för en mängd olika matkulturer men när det kommer till vårt grannland i öst så har jag faktiskt inte så himla bra koll.

Finland har inte direkt rykte om sig att vara ett matland.

När jag gör en snabbkoll på nätet hittar jag filmer på en känd brittisk TV-kock som sitter och spottar ut den ena finländska delikatessen efter den andra, inte något som direkt stärker ett lands identitet som matnation. Det är visserligen ingen ursäkt för att jag har så dålig koll.

Jag som brukar suga upp minsta lilla korn av matinformation där den presenteras borde ha snappat upp något genom åren, men hemma hos de kompisar som hade finska mammor och pappor lagades samma köttfärssås och spagetti som hos alla andra familjer.

I Sörmland bor det många med finländskt ursprung men på matscenen märks det knappt.

Några klassiker kan jag skrapa fram ur minnet. Karelska piroger har jag hört talas om, det är öppna piroger med rynkad kant, så mycket vet jag och memma har jag hört talas om. En vän från Kalix berättade att man åt memma där på påsken och att det var en tradition från Finland. Jag har till och med sett det i en affär en gång, en sorts brunaktig pudding. Sen vet jag så klart att brödet i Finland skiljer sig en hel del från de svenska brödet. Syrade, kompakta, fiberrika bröd på råg och korn som är så långt från sirapslimpa man kan komma.

När jag pratar med folk med finländska rötter så är det brödet som får det att tindra i ögonen på dem. De är stolta över sitt bröd och med all rätt. Om det finska brödet hade blivit en exportsuccé över den vita formfranskan så hade hälsotalen sett betydligt annorlunda ut det kan jag lova.

Men det kanske också är det som är anledningen till att det finska matarvet inte fått den uppmärksamhet den förtjänar:

Det är inte lyxmat som inställsamt låter sig spridas ut i värden med lätthet, det är robust mat som vuxit fram i kärva förhållanden och som vi nog alla skulle må bra av att äta mer av.

För att råda bot på min okunskap så tar jag med mig programledaren Urban ut till min vän Jenny som kommer från Finland.

Tillsammans bakar vi karelska piroger i hennes bagarstuga, det om något borde väl inspirera till finsk matlagning.

Jag skulle vilja veta vad ni lyssnare har för erfarenhet av finsk mat. Vad är det bästa i den finska matkulturen och om du har finska rötter själv, vad saknar du här i Sverige? Du kan skriva på P4 Sörmlands Facebooksida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista