Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malins recept: Karelska piroger med äggsmör

Publicerat måndag 7 mars 2016 kl 15.33
Reportage från bagarstugan i Svalsta, Nyköping
10 min
Karelska piroger med äggsmör.
Karelska piroger med äggsmör. Foto: Malin Randeniye.

Karelska piroger kommer från den karelska befolkningen i norra Finland och Ryssland och är en av få finska maträtter som fått spridning i världen. Pirogerna är till och med namnskyddade av EU. Man äter dem tillsammans med äggsmör.

Karelska piroger

Ugn 250-300 °C

12-15 st.

  • 3 portioner risgrynsgröt (gärna osötad)

Degen

  • 1 dl kallt vatten
  • ½ tsk salt
  • 2 ¾ dl fint fullkornsrågmjöl

 

Koka risgrynsgröten enligt anvisningen på förpackningen eller använd en färdigköpt risgrynsgröt.

Värm ugnen till 250-300 °C

Blanda alla ingredienser till degen. Rulla ut degen till en stång och dela den i ca 12-15 bitar. Kavla varje bit till en ca 1 mm tunn degrundel. Fördela risgrynsgröten i mitten av degrundlarna och vik in kanterna någon cm runt om så att pirogen fortfarande är öppen. Rynka kanterna runt om öppningen. Baka pirogerna i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter tills de får fin färg. Låt dem svalna något inlindade i bakplåtspapper och en handduk. Och servera varma med äggsmör.

 

Äggsmör

  • 2 ägg
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Ev. lite salt

Hårdkoka äggen och låt dem svalna. Finhacka äggen och blanda med det rumsvarma smöret. Smaka av med lite salt och servera till de karelska pirogerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".