En polisbil sedd ovanifrån.
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Bilguun i Eskilstuna hämtades av polis när han låg och sov

1:22 min

Bilguun och hans mamma från Mongoliet utvisades i torsdags. Nu har föräldrar till barn i klass 9D på Djurgårdsskolan gått ut med ett brev där de är upprörda över hur utvisningen av deras barns klasskamrat gått till.

Föräldrarna är upprörda hur utvisningen har gått till. De tycker inte att det är humant.

– Man har bott i Sverige i fem år, man har skaffat sig ett liv här. Man har skaffat arbete, barnen går i skolan, man har lärt sig språket, man har allting här. Bilguun sitter i våra hjärtan, säger föräldern Katti Svedberg som är en av dem som har skrivit brevet.

P4 Sörmland har varit i kontakt med Migrationsverket idag som inte kan uttala sig kring fallet av sekretesskäl. Men statistiken visar att de flesta som söker asyl från Mongoliet inte får uppehållstillstånd.

Av drygt 160 hittills i år var det bara 13 procent som beviljade uppehållstillstånd, och de flesta av de fick det av synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter. Bara två bedömdes ha flyktingstatus.

I Bilguuns och hans mammas fall beslutade Migrationsverket att avslå deras ansökan om uppehållstillstånd redan 2011 och beslutet fastställdes av såväl migrationsdomstolen som migrationsöverdomstolen året därpå 2012.

Därefter är det ett fall för polisen att hantera själva utvisningen om de inte själva lämnar landet.

Emelie Lindvall, chef för gränspolisen i Polisområde Öst, kan inte uttala sig om varför det tagit så lång tid i det enskilda fallet.

– Jag vet inte vad som hänt i det här fallet det ligger på den enskildes eget ansvar att lämna Sverige när man fått ett avslag. Men vi försöker få till ett så snabbt verkställande som det bara är möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista