Ingela Ljung.
Ingela Ljung, ordförande Suicidprevention och efterlevandes stöd, SPES Sörmland. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Eskilstuna kan bli första kommun i länet med en strategi för suicidprevention

2:38 min

Kommunfullmäktige väntas fatta beslut om att anta Strategin för säkerhet och trygghet, där ett delprogram är vigt åt suicidprevention och hur hela kommunen kan arbeta med frågan.

– Vi ville ta ett samlat grepp, säger beredskapsstrateg Katarina Reigo på Eskilstuna kommun.

Det är viktigt att få in frågan i styrdokumenten eftersom suicidprevention ofta får konkurrera med andra frågor står det i strategin som Katarina Reigo har arbetat med. Det finns många sätt för Eskilstuna kommun att jobba förebyggande.

– Vattensäkerhet på våra badplatser är ett exempel, säger Reigo.

Arbetet med att få in suicidprevention i styrdokument varierar i kommunerna. Att de inte jobbar mer med frågan om hur man förebygger självmord upprör Ingela Ljung, ordförande i SPES, Suicidprevention och efterlevandestöd i Sörmland.

– Det är 1500 personer varje år som tar sitt liv ungefär, jämfört med hur många som dör i trafiken vilket är 300. Och det hör man talas om handlingsplaner för hur man ska minska den dödligheten. Det är ett otroligt lidande kring det här och det kostar samhället väldigt mycket pengar, därför tycker jag också att det borde finnas intresse från kommunerna att ha handlingsplaner, om inte annat så ur den aspekten, säger Ingela Ljung.

Moderaterna i Sörmland har drivit frågan om suicidprevention i alla kommuner och vill få ihop ett samarbete med landstinget om ett sörmländskt kriscenter och att kommunstyrelserna ska ta fram en strategi för suicidprevention men utan resultat. Magnus Leivik är moderat och oppositionslandstingsråd.

– Vi tror att vi måste gå vidare med att skapa opinion kring förebyggande arbete, att få fler att inse att det är ett stort samhällsproblem. Inom vissa åldersklasser så är självmord den vanligast dödsorsaken. Det måste till att man skjuter till resurser och skjuter till pengar i den här frågan, säger Magnus Leivik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista