Leyle och Ali Cano från Vingåker, inne i husvagnen de fått låna.
1 av 2
Leyle och Ali Cano från Vingåker, inne i husvagnen de fått låna. Foto: Privat
Helena Ljungh Orest, förälder Slottsskolan, Vingåker.
2 av 2
Helena Ljungh Orest, förälder Slottsskolan i Vingåker med fullmakt att få ta del av familjen Canos akt på Migrationsverket. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Migrationsverket i Flen kunde inte styrka presschefens uttalande om utvisad barnfamilj

1:13 min

Migrationsverket i Flen har inga handlingar som styrker Migrationsverkets presschefs uttalande förra veckan om att den utvisade barnfamiljen Cano från Vingåker ljugit om sin identitet.   

Det var i våra sändningar i torsdags förra veckan som Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson hävdade att utvisningen av familjen Cano som bott åtta år i Sverige grundade sig i nya fakta. Fredrik Bengtsson uttalade sig i direktsändning  om de nya fakta som migrationsverket åberopade för att kunna utvisa familjen Cano till Armenien förra fredagen.

Det handlade om att familjen med barnen Leyle 15 år och Ali 13 under de åtta åren i Sverige ska ha ljugit om sin identitet. De har hela tiden hävdat att de kommer från Syrien, men enligt de nya fakta ska familjen komma från Armenien.

– Vi har bekräftelse från armeniska myndigheter som har identifierat hela familjen och har även deras riktiga identiteter. Vilket innebär att det här rör sig om en familj som är armeniska medborgare men som till svenska myndigheter under hela den här tiden uppgivit en falsk identitet, säger Fredrik Bengtsson.

När han efter den direktsända intervjun får frågan om Sveriges Radio kan få ta del av någon handling som styrker det han just sagt, så avvisar han detta med hänvisning till ärendets sekretess. 

Men inte heller vid Helena Ljungh Orests besök hos Migrationsverket i Flen igår, med en fullmakt från familjen, fanns någon handling i familjens akt som styrker detta - det fanns inte några handlingar daterade efter februari 2015 då Migrationsdomstolen avslog familjen Canos asylansökan, och i den domen nämns inget av det Fredrik Bengtsson tar upp.

– Jag tycker bara att allting verkar ännu märkligare just nu. Man vet inte vad man ska tro egentligen, säger Helena Ljungh Orest. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista