Inlämnade sprutor
Begagnade återlämnade sprutor. Foto: Drago Prvulovic/ TT

Kommunpolitiker i Sörmland lyssnade på argument för sprutbyte

1:24 min

Göran Gredfors (M) i Eskilstuna är en av de politiker som är beredd att ompröva sin uppfattning efter att ha lyssnat på läkare från sprutbytesprogrammen i Stockholm och Malmö på det seminarium som landstinget arrangerade igår.

Syftet med seminariet, som arrangerades av landstinget, var just att övertyga kommunpolitiker och kommunala tjänstemän om fördelarna med sprutbyte, som går ut på att sjukvården delar ut rena sprutor till injektionsmissbrukare, i utbyte mot smutsiga, begagnade.

Moderaten Göran Gredfors, ordförande i Socialnämnden i Eskilstuna, är egentligen rent principiellt emot sprutbyte. Han menar att sjukvården stöttar kriminella handlingar, genom att ge människor verktyg för att injicera illegala droger.

Ändå är han beredd att ompröva sin hållning och säga ja till sprutbyte, efter att, tillsammans med ett 50-tal andra politiker och tjänstemän i Sörmland, ha hört läkare föreläsa om hur det kan minska smittspridningen och förbättra hälsan hos missbrukare.

– Jag ser mer positivt på frågan än jag gjorde i morse, sade Göran Gredfors efter seminariet igår.

Så som lagen ser ut idag måste landstinget få ett godkännande från berörda kommuner innan ett sprutbytesprogram kan startas upp, och Eskilstuna är en av de kommuner som är på väg att svänga om när det gäller inställningen till sprutbyte, liksom Oxelösund och Gnesta.

Tidigare har Strängnäs, Flen, Vingåker, Trosa och Nyköping sagt sig vara beredda att diskutera ett sprutbytesprogram med landstinget.

Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i Vuxen- och omsorgsnämnden i Gnesta, är en av de politiker i Sörmland som är mest kritisk till sprutbytesprogram.

Ändå deltog hon vid gårdagens seminarium.

– Jag är fortfarande ganska skeptisk. Men samtidigt måste jag säga att det kanske inte är så att vi lekmän ska bestämma det här, utan det måste vara sjukvården som bestämmer hur man ska behandla någon som är sjuk, säger hon.

Regeringen har flaggat för att det kommunala vetot ska tas bort nästa år, och då blir det fritt fram för landstingen att starta upp sprutbytesprogram utan att tillfråga kommunerna.

Men i Sörmland kommer den väntade lagändringen inte förändra situationen för drogberoende människor som hoppas på ett sprutbytesprogram.

Landstingsrådet Fredrik Lundgren (L) vill nämligen fortsätta sin övertalningskampanj och få med sig kommunerna på det här, oavsett vad lagen säger. 

Enligt Fredrik Lundgren handlar det inte om pengar – han lovar att landstinget ska stå för hela kostnaden för ett eventuellt sprutbytesprogram.

Istället handlar det om att missbrukare ska kunna få ytterligare hjälp av kommunens socialtjänst, när de väl har fångats upp av landstingets personal på sprutbytesklinikerna, menar Fredrik Lundgren.

– De grupper av människor som det här handlar om ska känna att de har ett stöd både utav landstinget och av kommunen, säger han.

Är det inte viktigare att missbrukares liv räddas än att alla kommuner är med på tåget?

– Jo, men då måste vi ha en fullt ut genomförbar plan på var och hur det ska förverkligas.

Den planen kommer tjänstemännen inom landstinget börja skissa på efter att ha sammanställt synpunkterna från de kommuner som deltog på seminariet, enligt Fredrik Lundgren.

Ingen från den politiska majoriteten i Katrineholm deltog på gårdagens seminarium. Katrineholm är också den enda kommunen som fortfarande är helt emot sprutbyte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista