Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta.
Det är fortfarande oklart hur förslaget kommer att se ut men enligt uppgifter skulle det kunna bli så här. Grafik: CartoDB
Regionfrågan

Fler län kan slås samman än Sörmlandspolitiker önskar

1:58 min

I eftermiddag presenterar indelningskommitén ett diskussionsunderlag med en ny karta med större regioner - och förhandsdiskussionerna om hur det kan se ut är redan igång.

Regeringen vill dela in Sverige i väsentligt färre län, regioner och landsting än dagens 21. En utredning tillsattes förra sommaren och i dag presenteras ett första förslag om ny indelning för regionalpolitiker vid ett möte på Sveriges kommuner och landsting (SKL) i Stockholm.

– Vi lägger fram ett diskussionsunderlag baserat på våra analyser och samtal i länen och hoppas nu på en fortsatt diskussion för att jobba fram ett skarpt förslag till vårt betänkande, säger huvudsekreteraren Johan Krabb.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten så tyder mycket på att underlaget kommer utgå från sex storregioner där Sörmland skulle ingå i en region med totalt sex län.

Det här är uppgifter som P4 Sörmland inte har fått bekräftade och ingen vill heller kommentera dem förrän de fått en officiell presentation, men det är tidigare känt att merparten av politikerna i Sörmland föredrar en betydligt mindre region, gärna en tillsammans med Västmanland och Uppland.

Presentationen sker på ett möte mellan 13 och 15 där Sörmland representanter är Regionförbundets Viking Jonsson (S), landstingets Monica Johansson (S) och Trosas kommunalråd Daniel Portnoff (M).

Så här skulle kartan kunna se ut enligt SVT Nyheter Norrbotten:

  1. Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.
  2. Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.
  3. Stockholm och Gotland.
  4. Västra Götaland, Halland och Värmland.
  5. Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge.
  6. Skåne.

En ny läns- och landstingsindelning kan träda i kraft 1 januari 2019 eller 1 januari 2023. Indelningskommittén ska lämna ett förslag till regeringen som sedan i sin tur lägger ett förslag till riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista