Sörmlandskarta med frågetecken. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Regionfrågan

Jobben eller sjukvården - olika syn på vad som ska styra valet av region

2:13 min

Idag presenteras en karta över hur Sverige skulle kunna se ut framöver med helt nya större regioner och där Sörmlands län och landsting skulle försvinna.

Sverige har för många län och landsting menar regeringen och har sen i somras låtit två utredare arbeta för att få fram ett förslag på mellan 6 och 9 regioner bara.

Det är både sjukvården som blir allt mer specialiserad och arbetsmarknaden som skulle tjäna på större regioner.

Men även om det är självklart att regionerna kommer få en stor roll för sjukvården, och ha minst ett universitetssjukhus, så finns olika syn på om det är arbetsmarknadens utbredning eller sjukvårdens behov som ska styra var gränserna dras i första hand.

– Regionerna ska ju ta över landstingens uppgift och deras huvuduppgift är ju idag vården, säger Conny Karlsson som är läkare vid Nyköpings lasarett och även politiker i landstingspartiet Vård För Pengarna.

Han tror dock det borde gå att få ihop en karta som tog hänsyn till såväl sjukvård som arbetsmarknad om man t ex närmade sig Östergötland.

Ett av de alternativ som förespråkas av en del politiker i mellansverige är att utgå från det samarbete kring specialistsjukvården som redan finns mellan landstingen i samtliga län i Svealand utom Stockholm.

Men här i Sörmland har ett sådant förslag inte vunnit gehör. Varken hos de som sätter sjukvårdens behov i första rummet eller de som vill utgå från arbetsmarknadens behov, som Viking Jonsson, regionförbundets socialdemokratiske ordförande, som förespråkar en region runt Stockholm med Västmanland, Sörmland och Uppland.

Klockan ett idag sitter han och de andra två politiker som representerar Sörmland i diskussionerna med utredarna i ett möte på SKL tillsammans med politiker från alla län för att få ett första diskussionsunderlag, en tänkbar karta på hur det skulle kunna se ut.

Viljorna om var gränserna ska se ut är olika över landet konstaterar han, men att något måste ske och snart är de flesta ense om och Jonsson tror att vi borde ha nya regioner klara att välja politikerna till redan till nästa val.

– Även om man kan ha olika åsikter om var gränser kan gå så är Sverige nu allvarligt talat moget för en regionbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista