Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta.
Grafik: CartoDB
Regionfrågan

Sörmland föreslås bilda region med fem andra län

1:07 min

Uppsala, Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Örebro är de län som tillsammans med Sörmland föreslås bilda ny storregion.

Vad tycker du? Kan det bli en bra region?

Nej, det blir för många. Rörigt,verkar det.

– Det här är i grunden ett ganska bra förslag, säger Viking Jonsson (S) ordförande i Regionförbundet i Sörmland och en av de som representerat Sörmland i diskussionerna.

I dag presenterades ett diskussionsunderlag till nya storregioner, eller samtalskretsar som indelningskommitén ville kalla det vid presskonferensen tidigare idag.

Utredningen som leds av den så kallade indelningskommitén tillsattes förra sommaren med uppdraget att ta fram mellan 6 och 9 regioner som ska ersätta nuvarande län och landsting.

Egentligen ska de inte lämna sin slutrapport förrän 2017 men redan i sommar kan de lämna ett delbetänkande om de ser att några regioner kan vara klara redan till nästa val.

Ett första steg togs idag då de presenterade ett diskussionsunderlag på hur kartan skulle kunna se ut för regionalpolitiker som samlats till möte på Sveriges kommuner och landsting (SKL) i Stockholm.

Så här ser det ut:

  • De fyra norrlandslänen bildar en region.
  • Sörmland bildar region med Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Örebro och Dalarna.
  • Stockholm och Gotland
  • Västra Götaland, Halland och Värmland
  • Smålandslänen och Östergötland
  • Skåne och Blekinge

De Sörmlandspolitiker som företräder länet i diskussionerna har förespråkat en mindre region med bara Västmanland, Sörmland och Uppsala, den så kallade bananen.

Nu blir det två län till och enligt Viking Jonsson är det egentligen något för stort och han ser en risk för att medborgarna kan uppleva att det blir långt till makten när över 60 kommuner ska rösta till samma fullmäktige.

Men han lät ändå mer positiv än negativ när P4 Sörmland ringde upp honom direkt efter mötet.

– Det jag tycker är skönt är att efter 12 års slit med den här regionfrågan så har det landat i ett förslag till en karta som är mer funktionell än det är hittills.

En ny läns- och landstingsindelning kan träda i kraft 1 januari 2019 eller 1 januari 2023. Indelningskommittén ska lämna ett förslag till regeringen som sedan i sin tur lägger ett förslag till riksdagen.

– Det som återstår nu är ju att förankra och förklara det här förslaget för våra politiker i länet, säger Viking Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista