Västra Storgatan i Nyköping allmän bild
1 av 2
Kommunen söker Nyköpingsbor som vill hyra ut en bostad. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Neeran Al-ani projektledare Öppen dörr i Nyköping
2 av 2
Neeran Al-ani är projektledare för Öppen dörr i Nyköping Foto: Katarina Wahlström

Kommunen vill ha hjälp av Nyköpingsbor med bostäder till nyanlända

1:12 min

Öppen dörr är namnet på Nyköpings kommuns nya projekt för att hitta bostäder till de nyanlända som kommunen ska ta emot under året.

Drygt 100 nyanlända med uppehållstillstånd ska få bostad i Nyköping.

– Jag försöker att samordna den som kan hyra ut en lägenhet och den som behöver en lägenhet och se till att de kan träffas, säger Neeran Al-ani som håller i projektet.

Privatpersoner som kan hyra ut en bostad eller en del i en bostad i Nyköping, är en av de strategier kommunen provar för att hitta bostäder till de nyanlända kommunen ska ta emot.

Sedan 1 mars ska alla kommuner gemensamt ska ta ett större ansvar för att nyanlända med uppehållstillstånd får en bostad. Och Nyköping som tidigare inte haft någon större del nyanlända i kommunen ska nu ta emot 108 personer, flest i Sörmland.

Det är flyktingen själv som blir hyresgäst, kommunen fungerar bara som en förmedlare av bostaden och samma regler gäller, som vid all typ av uthyrning av bostäder. Men kommunen ser helst att man kan hyra ut bostaden under en längre tid säger Neeran Al-ani.

– Det är mitt arbete att se till att få trygghet för den flykting som fått uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista