Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta.
Grafik: CartoDB

Alf Svensson (S): Bättre vård med storregion

8:30 min

Förslaget igår om hur Sverige ska delas in i nya regioner har väckt en stor debatt. I den debatt i P4 Sörmland var argumenten för och emot tydliga.

Flera kritiska röster har höjts mot det förslag som den statliga indelningskommittén kom med igår där man föreslå en region där Sörmland ingår tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Örebro.

Från statligt håll tror man att nya storregioner kan förbättra och effektivisera vården.

Ewa Callhammar från Liberalerna i Katrineholm är emot förslaget.

– Jag ser inte att vi har en arbetspendling till Gävle och Dalarna. I den här utredningen skulle man lägga fokus på näringslivet och medborgarnas behov ur ett arbetsmarknadsperspektiv främst och inte som det har blivit ur ett sjukvårdsperspektiv. Jag tycker att man ska titta på arbetspendlingen och var vi har våra tillväxtregioner, som Stockholm där arbetsmarknaden är hetast, men ur ett Katrineholmsperspektiv, Östergötland.

Men Alf Svensson, Socialdemokrat och landstingspolitiker har en annan uppfattning.

– Jag är väldigt positiv till det här förslaget inte minst när det gäller sjukvårdsfrågor. Eftersom jag har hållit på med sjukvårdspolitik sedan 1985 har jag också sett fördelarna med ett samarbete i en större region. Det ger en bättre och säkrare vård och vi kan dessutom ge en vård till en rimligare kostnad. Att inlemma oss i Stockholm tror jag skulle vara mer eller mindre en katastrof för Sörmland. Vi skulle försvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista