Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta.
Grafik: CartoDB

Folkomröstningar aktuellt efter förslaget om regionbildning

Håkan Brynielsson, SKL: Viktigt att medlemmarna har möjlighet att påverka
1:24 min

Det kan bli aktuellt med folkomröstningar i Sörmland och på andra håll i landet när det gäller frågan om regionbildningen.

I veckan som gick har flera politiker i Nyköping krävt en folkomröstning efter att förslaget kom att Sörmland ska ingå i en större Svealandsregion

Från SKL:s sida finns en positiv inställning till att Sverige ska genomföra en regionreform som innebär att det blir färre och större regioner, samtidigt är det ju viktigt att våra medlemmar har möjlighet att påverka situationen om man anser att den får negativa konsekvenser.

Därmed har vi informerat medlemmarna att gränskommuner med stor sannolikt får ha folkomröstningar, säger Håkan Brynielsson på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Den 1 januari 1999 bildades Västra Götalandsregionen, men Mullsjö och Habo valde efter folkomröstningar att tillhöra Jönköpings län istället.

Nu diskuteras folkomröstningar i Sörmland efter att statliga indelningskommittén i veckan föreslog att Sörmland ska ingå i en region tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Örebro. 

En kommun kan själv ta initiativ eller folket, men då krävs att tio procent av invånarna vill ha en folkomröstning.

– Det är ju inte så att den enskilda kommunen har en egen beslutanderätt i frågan. Det är ju en fråga som berör det länet eller regionen.

Det som styr ändringar är indelningslagen och här bestämmer regeringen i slutändan om ändringen kan innebära bestående fördelar för en kommun och man ska också ta hänsyn till hur andra kommuner berörs.

– Sen ska man ju vara medveten om att folkomröstningar är rådgivande, säger Håkan Brynielsson på SKL.

Regeringen tillsatte i somras en utredning om att dela in Sverige i större regioner istället för dagens län och landsting. 

Enligt Indelningskommitténs förslag som presenterades i onsdags ska sex storregioner bildas, och Sörmland ska slås samman med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro och Västmanland. Regionen skulle få cirka 1,7 miljoner invånare och ha 64 kommuner.

Det nya förslaget ska ses som ett diskussionsunderlag inför den fortsatta dialogen mellan kommittén och landets regioner och landsting.

Uppdraget från regeringen till kommittén är att den ska utgå från vilka behov medborgare och näringsliv har i olika frågor som exempelvis gäller transporter, arbetsmarknad, hälso- och sjukvård, utbildning, kultur och en god miljö.

Indelningskommittén ska lämna ett förslag till regeringen som sedan i sin tur lägger ett förslag till riksdagen.

En ny läns- och landstingsindelning kan träda i kraft 1 januari 2019 eller 1 januari 2023.

Så vägen är lång till nya regioner och eventuella folkomröstningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".