Leyle och Ali Cano från Vingåker, ine i husvagnen de fått låna.
Leyle och Ali Cano från Vingåker, ine i husvagnen de fått låna. Foto: Privat

Veckan som gick - på 7 minuter

6:36 min

Utvisningar av familjer, bristande jämställdhet i hemmet och förslag på en ny Sverigekarta är några av de ämnen som engagerat under veckan som gått.

Utvisningar

I ett klassrum Slottskolan i Vingåker sitter några elever, läraren Marie och vår reporter Per Thyrén runt ett bord med en telefon i mitten. I andra änden, i en nedgången husvagn i Armenien utan annan mat än bröd och utan pengar och utan mycket hopp, deras klasskamrat sedan många år 16-åriga Leyla Canon

– Att se min mamma och min bror lida. Hon mår inte alls bra, hon kan inte prata, säger Leyla.

I en annan del av Sörmland upprepas historien. På Djurgårdsskolan i Eskilstuna pratar omskakade klasskamrater med Bilgunn som precis utvisats till Mongoliet.

– De kom in och hade en lampa i ansiktet på mig, jag trodde att jag drömde först, säger Bilguun.

Jämställdhet

I tisdags var det Internationella kvinnodagen och vi satte fokus på jämställdhet. Männen gör mer i hemmet än tidigare men det är fortfarande så att kvinnor gör mer och fördelningen av arbetsuppgifterna är en grund till skilsmässor. Vår reporter Tünde Simo pratade med föräldrar i Eskilstuna.

– Jag har några bekanta som separerat på grund av det, säger en mamma.

Regionfrågan

Sedan flera hundra år så är Sverige indelat i 21 län men i onsdags så presenterades en ny karta där Sverige istället delas in i sex större regioner. För Sörmlands del skulle det innebära en sammanslagningen med Västmaland, Örebro, Uppsala, Dalarna och Gävleborg.

– Jag tycker ändå att det här i grunden är ett bra förslag, säger Viking Johnsson, regionförbundets socialdemokratiske ordförande i Sörmland 

Som väntat har regionsindelningen väckt känslor och åsikter. Förmiddagsprogrammets Susanne Lindqvist Eriksson försökte överbrygga detta genom att sträcka ut en hand till Jonas "Heavy" Stentäpp, nöjesreporter på Dala-Demokraten. Men det körde ju ihop sig direkt.

– Först så måste vi ha utbildning med er, säger Jonas Heavy Stentäpp.

Mingel på Mälarsjukhuset

Landstinget i Sörmland är i stort behov av arbetskraft. Många nyanlända som kommer till länet har olika former av sjukvårdsutbildning.

I onsdags minglade de på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och där fanns Orwa Hammadeh som jobbade som gynekolog i Syrien men som väntat i två år på att få börja jobba som det.

– Jag tror att man tappar sin kompetens om man inte börjar arbeta snabbt, säger Orwa Hammadeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista