Gabriel Wikström
Gabriel Wikström. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Extragympa i Katrineholmsskola får tummen upp av folkhälsoministern

1:57 min

Folkhälsoministern Gabriel Wikström hoppas att fler skolor ska göra som Västra skolan i Katrineholm och låta eleverna ha extragympa för att förbättra skolresultaten.

Som P4 Sörmland berättade i morse har femteklassarna på Västra skolan i Katrineholm börjat med pulshöjande träning på morgnarna för att förbättra koncentration och inlärningsförmåga.

– Det är jättebra. Vi vet från många studier, att kan man öka den fysiska aktiviteten så mår man inte bara bättre, utan man presterar också bättre i skolan, säger Gabriel Wikström, som själv gymmar tre gånger i veckan och löptränar.

Den socialdemokratiske folkhälsoministern besökte Katrineholm idag för att ta lärdom av hur kommunen arbetar med att utveckla barn- och ungdomsidrotten.

– Man har lyckats väldigt väl med att använda de anläggningar man har för att satsa på en bred verksamhet, så att alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund eller föräldrarnas plånbok ska kunna delta i idrottsverksamheter, säger han.

Samtidigt ger Gabriel Wikström en känga till de kommuner som lägger pengar på stora arenor, som står tomma.

– Det är klokt att tänka på hur man kan rusta upp de anläggningar man har, istället för att bygga stora arenor som kanske bara står och kostar en massa pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista