Gravid kvinna förlorade sitt barn - akuten på Mälarsjukhuset kritiseras

När en gravid kvinna med diabetes sökte till akuten på Mälarsjukhuset för kräkningar och illamående i höstas fick hon inte träffa någon läkare, trots att hon bad om det. Hjälpen kom för sent och hennes barn dog.

Det framgår av en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu kritiserar landstinget.

Kvinnan, som var i vecka 29, sökte till akuten en dag i september förra året, för smärtor i bihålorna, illamående och kräkningar. Hon fick antibiotika och skickades hem.

Dagen efter kom hon tillbaka, eftersom tillståndet förvärrats. Hon bad att få träffa en läkare, men istället ringde sköterskan en öron- näsa- och halsläkare som rekommenderade henne att vända sig till vårdcentralen.

Kvinnan ringde då själv till förlossningen, som tog emot henne, och inom ett par timmar fick hon flygas med ambulanshelikopter till Uppsala, där man konstaterade att hon drabbats av ketoacidos, eller syraförgiftning, som kan leda till diabeteskoma.

Fostret dog och kvinnan fick föda ut sitt döda barn i vecka 31.

IVO är kritiskt till att kvinnan inte fick träffa någon läkare när hon sökte till akuten.

Mälarsjukhuset har uppgett att akutmottagningen kommer att vidta åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar igen.

Det här är inte första gången Mälarsjukhusets akutmottagning får kritik från IVO för att ha fördröjt vården för patienter med akuta tillstånd.

För två år sedan avled en man sedan han inte prioriterats i kön till akuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista