Bakom Ångkraftverket mot Mälaren 2011. Foto: Michael Gawell/P4 Västmanland.
1 av 2
Bakom Ångkraftverket mot Mälaren 2011. Foto: Foto: Michael Gawell/P4 Västmanland.
Fortifikationsverket. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Anställda på Fortifikationsverket släpper ut dubbelt så mycket avgaser som anställda på Skogssyrelsen . Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Energimyndigheten i Eskilstuna kan flytta till Västerås

2:56 min

Den statliga Energimyndigheten, med huvudkontor i Eskilstuna och 370 anställda, har fått ett erbjudande om att flytta in i en lokal i Västerås. Det skriver Eskilstuna-Kuriren.

Energimyndigheten har sedan en tid tillbaka sett sig om efter mindre lokaler.

Nu har myndigheten vänt blickarna mot Västerås och det gamla ångkraftverket Kokpunkten.

– Vi tittar på olika alternativ och vi har inte så många alternativ, men vi planerar inte att flytta till Västerås. VI kommer att ha en ombyggnad i våra lokaler och det blir andra priser. Vi tittar också på andra upplägg med andra kvadratmeter. Vi vill ha en lokal som passar med vårt uppdrag att vara levande på energiområdet och att demonstrera ny energiteknik och spännande energiprojekt och det har vi inte i nuvarande lokaler, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten till P4 Västmanland.

Det nuvarande hyresavtalet går ut 2018 och myndigheten vill minska lokalytan från 9 000 kvadratmeter till 6 000. Det skulle medföra en årlig kostnadssänkning med cirka fyra miljoner kronor.

Peabs bolag Kokpunkten erbjuder nyrenoverade och verksamhetsanpassade lokaler i ett gammalt ångkraftverk som byggts om till actionbad.

I andra delar av kraftverket planeras för hotell, ett science center och en mötesplats för energi- och klimatfrågor.

Inriktningen är att vara kvar i Eskilstuna och myndigheten för en dialog med Eskilstuna kommun om alternativa lokaler. 

Eskilstuna-Kuriren skriver att högskolans byggplaner vid badhuset och Sporthallen i Eskilstuna har överklagats och riskerar att bli försenade, vilket har gjort att Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma börjat snickra på en alternativ plan.

Mälardalens högskolan i Eskilstuna ska samla all verksamhet i Eskilstuna i en ny lokal, ett campus. Den gamla sporthallen i Eskilstuna ska rivas till förmån för högskolan.

Ca 40 procent av de 370 anställda på Energimyndigheten bor i Eskilstuna och dess närhet och ca en tredjedel pendlar in till Eskilstuna från andra håll i Mälardalen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista