Urban Hedqvist, kollar in sin leriga sko, tillsammans med trädgårdsdesignern Helena Åhlund framför hennes trädgårdsanläggning.
1 av 3
Det blev en lerig upplevelse för stadsbon Urban Hedqvist när han snackade trädgård med Helena Åhlund. Foto: Sveriges Radio
Helena Åhlund med den purjolök som hon själv odlat ur en köpt purjolök.
2 av 3
Helena Åhlund med den purjolök som hon odlade direkt av den köpta purjolökens rotdel. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio

Trädgårdsdesignern Helena Åhlund tipsar om vårpyssel i trädgården

4:01 min

Nu när temperaturen utomhus börjar gå upp så stiger också vårkänslorna hos den trädgårdsintresserade. Helena Åhlund ger sina bästa tips om vårträdgården.

Det är dags att börja se över sina buskar och fruktträd. Men Helena Åhlund varnar för att börja klippa på måfå. Det är bra att läsa på ordentligt eftersom trädets balans mellan rötter och grenverk är känslig.

Och vad gäller frösådd så ska man tänka på att varje frö kan ha sina specifika krav. En del ska sättas djupt i jorden, andra ska läggas uppe på jorden.

– Men se framför allt till att ge dem extra ljus, de flesta lysrör funkar. Och de ska också gärna få litet värme, tipsar Helena Åhlund.

Fler tips hör ni i ljudfilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista