Lina Ejnefjäll och Abdullahi Ali hjälper Zakeriya med svenskan.
Lina Ejnefjäll och Abdullahi Ali hjälper Zakeriya med svenskan. Foto: Katarina Wahlström

Brist på lärare i svenska som andraspråk i Sörmland

1:50 min

Bara en tredjedel av de lärare som undervisar i svenska som andraspråk är behöriga, enligt Skolverkets rapport som presenterades tidigare i veckan, samtidigt har nyanlända elever det svårare att bli behöriga till gymnasieskolan.

Zakeriya som går på Herrhagsskolan i Nyköping får extra undervisning av Lina Ejnefjäll, med hjälp av Abdullahi Ali, studiehandledare i somaliska.

– Samma ord kan betyda två olika saker, till exmpel fil, förklarar Lina Ejnefjäll. Hon jobbade som grundskollärare i svenska och engelska i flera år innan hon bestämde sig för att vidareutbilda sig till lärare i svenska som andraspråk.

Var tredje lärare som undervisar i svenska som andraspråk på grundskolan eller gymnasiet saknar behörighet, enligt Skolverkets siffror. Samma rapport visar, att elever med utländsk bakgrund har svårare att bli behöriga till gymnasiet.

Eleven tar också ofta på sig skulden för att de inte klarar språket säger Lina Ejnefjäll.

– Din klasskamrat har kanske hört svenska språket sedan dag ett. Du kanske har varit här i två år. De tar ofta på sig skulden.

Men bristen på behöriga lärare har funnits ända sedan ämnet infördes i mitten av nittiotalet säger Karin Sandwall, föreståndare för Nationellt centrum för svenska som andra språk.

– Om man inte kan det svenska språket så får det konsekventer för alla andra ämnen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista