Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Stora brister i cancervården i Sörmland

Det finns allvarliga brister i prostatacancervården i Sörmland. Enligt Cancerfonden tvingas patienter vänta alltför länge på vård.

Väntetiderna, mätt som ett medianvärde, för mellan- och högriskcancer är i Sörmland 119 dagar, enligt Socialstyrelsens siffror från 2014. Målet är att patienterna ska vänta högst två månader på sitt första besök på specialistklinik.

Besked om provsvar dröjer och många cancerdrabbade lämnas ensamma med sin oro under väntetiden. Det visar en ny granskning som presenteras i en kommande rapport som Cancerfonden har gjort i samarbete med Nationella prostatacancerregistret.

Bara var sjunde patient med misstänkt prostatacancer fick provsvar inom utsatt maxtid 18 dagar efter att vävnadsprover har tagits och bara varannan prostatacancerpatient fick en namngiven kontaktsjuksköterska som kan ge besked om läkartider och operationer, samt lindra oro.

– Väntetiderna för prostatacancerpatienter är under all kritik. Ingen annan grupp av cancerpatienter tvingas vänta så länge på vård. I snitt får bröstcancerpatienter vänta 20 dagar, medan prostatacancerpatienter tvingas vänta i 167 dagar. Dessutom tvingas de vänta länge på besked om de har drabbats av cancer eller inte. Väntan och ovisshet är ofta den värsta situationen för cancerpatienter, säger Jan Zedenius, cancerforskare samt medicinskt sakkunnig på Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Men när behandling sätts in lyckas vården i Sörmland bättre, bland annat nås målet om att män med högriskcancer ska opereras eller strålbehandlas, enligt Cancerfonden. 

– Samtidigt vet vi att det saknas nyckelkompetens i cancervården i flera landsting, det råder brist på urologer, onkologer och patologer. Landstingen har inte löst kompetensbristen.Därför behövs en nationell handlingsplan för att säkerställa cancervården i framtiden, avslutar Jan Zedenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".