Danmarks Anne Mette Hansen i kamp med Sveriges Linnea Torstensson i World cup 2015. Foto: Jens Dresling/TT.
Danmarks Anne Mette Hansen i kamp med Sveriges Linnea Torstensson i World cup 2015. Foto: Jens Dresling/TT.

Bristande mångfald och demokrati inom idrotten

Det finns brister i det demokratiska arbetet i idrottsföreningarna och föreningarnas styrelser domineras av medelålders män med tidigare erfarenhet av styrelsearbete. Det visar en rapport från Centrum för idrottsforskning.

Enligt rapporten "Vem håller i klubban? Om demokrati och delaktighet i idrottsföreningar" speglar styrelsesammansättningen varken medlemmarna eller samhället i utifrån kön, ålder, etnicitet och utbildningsnivå.

Unga är svagt representerade i idrottsföreningars styrelser, men om det skulle finnas fler unga skulle det gynna idrottsrörelsen. Endast en fjärdedel av föreningarna har en ung person under 25 år i sin styrelse.

Centrum för idrottsforskning har på regeringens uppdrag tittat närmare på klubbar klubbar som lyckats involvera en relativt stor andel unga i sina demokratiska organ.

Resultatet visar att föreningar som gör så både har en större generell mångfald i sina styrelser och även en högre andel medlemmar som är engagerade i arbetsgrupper och kommittéer. Vissa idrotter är också bättre än andra på att involvera unga.

Rapporten bekräftar lite av den undersökning som P4 Sörmland gjorde tidigare om att männen dominerar styrelserna i Sörmlands idrottsföreningar.

Studien visar också att det råder ett glapp mellan styrelseledamöternas och medlemmarnas kunskaper om demokratiska processer. Den kunskap om demokratiska processer som finns når inte alla medlemmar, utan främst de personer som redan är engagerade i föreningarnas ledning, enligt rapporten.

Frågorna besvarades av drygt 6300 föreningar. Alla 71 specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet finns representerade i studien, men den är avgränsad till fördjupade studier av skolidrott, basket och budo/kampsport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista