Sörmlands Grafiska i Katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Sörmlands Grafiska i Katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Ödesvecka för de anställda på Sörmlands Grafiska i Katrineholm

Personalklubben: Det är tungt på företaget just nu
1:32 min

Besked om vilka som får stanna delas ut den här veckan och från och med nästa vecka ska en ny organisation sjösättas.

Danska Stibo tog över konkursboet med de cirka 200 anställda för en månad sedan och nu står det klart att 86 av dem får fortsatt anställning. Beskeden delas ut den här veckan och från och med nästa vecka ska den nya organisationen sjösättas.

– Det är tungt på företaget just nu. Många är ledsna över att inte få vara kvar och det gör att de som får vara kvar inte kan glädjas fullt ut heller, säger Camilla Lundh, ordförande i personalklubben på Grafiska förbundet på företaget.

Det är alltså mer än häften av de 200 anställda som förlorar sina jobb och får det tuffa beskedet den här veckan.

Flera kunder försvann i samband med konkursen och bland dem Bonniers, som stod för halva beläggningen på Sörmlands Grafiska, enligt Camilla Lundh.

För dem som får gå väntar ingen hjälp från företaget, de tog ju över ett konkursbo och det räknas i det närmaste som att starta ett nytt företag, enligt Camilla Lundh.

– Vi har hjälp av ett företag, som ska guida drabbade och vi har ett intimt samarbete även med arbetsförmedlingen, säger hon.

Även om hoppet finns där att kunder ska återvända och Sörmlands Grafiska ska börja återanställda så rekommenderar Camilla Lundh drabbade att söka andra jobb eller studera.

– Det finns inga garantier för att jobben ska bli fler på Sörmlands Grafiska, säger Camilla Lundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".