En elevs hand och en lärares hand pekar i en bok.
Det saknas behöriga lärare i svenska som andraspråk, men få söker till MDHs utbildningar. Foto: Katarina Wahlström

Fler platser än sökande till utbildningar i svenska som andraspråk på MDH

1:50 min

Mälardalens Högskola har fler platser än sökanden till sina utbildningar i svenska som andra språk, det säger Pia Lindberg akademichef.

 

Som P4 Sörmland berättat tidigare så är bara en tredjedel av de lärare som undervisar i svenska som andraspråk behöriga enligt Skolverkets rapport som presenterades tidigare i veckan. Samtidigt har nyanlända elever det svårare att bli behöriga till gymnasieskolan.

– Det finns fler utbildningsplatser än vad vi har studenter, säger Pia Lindberg akademichef.

Var tredje lärare som undervisar i svenska som andraspråk på grundskolan eller gymnasiet saknar behörighet, enligt Skolverkets siffror. Samma rapport visar, att elever med utländsk bakgrund har svårare att bli behöriga till gymnasiet. Och trots att bristen på utbildade lärare varit känt länge har kommunerna inte agerat säger Karin Sheikhi lektor i svenska som andraspråk på Mälardalens högskola.

– Jag tror att kommunernas ansvar är att möjliggöra för sina lärare att få gå och läsa. Vi erbjuder ju kurser både på halvfart, kvartsfart och på helfart och vi skulle gärna se att fler lärare fick möjlighet att studera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista