Irene Sörlin och diabeteshunden Spey. Foto: Annizeth Åberg
Irene Sörlin och diabeteshunden Spey. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Publiktips

Här är Spey - Sörmlands enda diabeteshund

5:12 min

På gården Sjögulet i Vingåkers kommun så bor matte Irene Sörlin med sin hund Spey som är utbildad alarmerande servicehund.

Irene Sörlin har haft hunden Spey sen han var valp, idag är han fem och ett halvt år och har varit examinerad diabeteshund i drygt två år. När de är ute och går har han en gul väst på sig för att markera att han är ett hjälpmedel.

– Jag fick veta att det fanns diabeteshundar och började läsa det lilla som fanns om dem och så tänkte jag att det vore något för mig, säger Irene Sörlin.

Eftersom hon har flera hundar sen tidigare så var det inget konstigt att jobba med hundar och kombinationen skulle passa Irene Sörlin. Innan hon skaffade Spey så gjorde hon många blodsockerprover, idag behöver hon inte göra lika många.

– Jag har alltid haft problem med högt blodsocker och haft svårt att få ned det. Min tanke med Spey var att han skulle markera mig innan det gick för högt, säger Irene Sörlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista