Göran Dahlström, S, Ulrika Truedsson, S, Lars Härnström, M och Anneli Hedberg, S Katrineholm.
Den politiska majoriteten ska införa heltidsrätt för alla i Katrineholm. Fr v kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström, S, Ulrika Truedsson, S, ordf vård- och omsorgsnämnden, Lars Härnström, kommunalråd, M, och Annelie Hedberg, S, ordf service- och tekniknämnden. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Snart ska alla få jobba heltid i Katrineholms kommun

1:46 min

Katrineholms kommun kommer att satsa på att personal som anställs i kommunen ska erbjudas heltidstjänster som norm.

Alla nya rekryteringar som görs från årsskiftet 2016/2017 och som gäller mer än tre månader ska vara heltid, enligt kommunen.

För de som är deltidsanställda i kommunen idag, så ska de från och med juli 2018 ha möjlighet att välja att gå upp till heltid.

För att det här ska bli möjligt kommer en del personal få flera olika arbetsuppgifter, säger Annelie Hedberg, socialdemokrat och ordförande i service- och tekniknämnden i Katrineholm.

– Det kan handla om att man lagar frukost på morgonen, kanske städar på förmiddagen, man kanske går tillbaka och lagar lunch. På eftermiddagen kanske man är i en barngrupp och stöttar upp där. Det är gräs som ska klippas och buskar som ska skötas.

– Jag ser framför mig att man som en person kan vara väldigt flexibel och göra många olika saker, säger hon. 

Vad är målet med det här?

– Det är att vi ska bli en mer attraktiv arbetsgivare och att vi ska klara vår personalförsörjning. Men jag ser också att det är en viktig satsning för jämställdheten, för vi vet att det är fler kvinnor som jobbar deltid än män.

Fackförbundet Kommunal tycker att det är ett bra förslag, men ifrågasätter att den här förändringen inte är tänkt att tillföras några extra pengar.

– Man kan inte höja tjänstgöringsgraderna utifrån att inte tillföra medel, för annars kanske det bara blir att folk får springa fortare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista