Årskurs ett på Årbyskolan har lektion
1 av 2
I årskurs ett på Årbyskolan har eleverna 15 olika modersmål. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio
Jimmy Jansson, Arne Jonsson och Jari Puustinen framför en powerpoint-presentation. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Beskedet från den politiska majoriteten i Eskilstuna i höstas var bland annat att sänka skolpengen. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Lärarnas riksförbund i Eskilstuna anmäler kommunen till Arbetsmiljöverket

5:02 min

Lärarnas riksförbund har anmält Eskilstuna kommun till arbetsmiljöverket när det gäller nedskärningar i skolan med sänkt skolpeng.

Sedan beskedet från den politiska majoriteten kom i höstas har både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund protesterat. Beskedet var att skolpengen sänks i år med 2,5 procent vilket motsvarar 48 miljoner kronor. Sänkt skolpeng innebär att ca 100 tjänster försvinner.

Lärarnas riksförbund anser att de åtgärder som pågår eller planeras för att förebygga ohälsa bland lärarna inte är tillräckliga. Det gäller Skiftingehus skola, Slottsskolan, Lagersbergs skola Fröslundaskolan och Pedagogiskt centrum. 

Lärarnas riksförbund pekar på risker som exempelvis att elever inte når målen och att det ger ökad stress hos medarbetare, att risken för hot och våldssituationer ökar och ökad stress bland lärare.

– Vi ser ju att de här åtgärderna som arbetsgivarna skrivit inte räcker. Sparar man så pass många miljoner på skolan och så pass många tjänster så blir det kännbart för de som är kvar. Om alla kringresurser, assistenter och språkhandledare, blir lärarna i klassrummet ensamma. Sjukskrivningarna ökade 2015 och vi ser en tandsten att det ökar 2016.

Facket hävdar att de åtgärder som har gjorts eller pågår för att anpassa sig till de nya ekonomiska förutsättningarna med ett minskat antal lärartjänster inte räcker för att minska risken för ett antal effekter som sänkt skolpeng får. 

Kommunen har sänkt skolpengen som en del i saneringen av ekonomin. Den politiska majoriteten har lagt en budget med ett överskott på över 100 miljoner för att på sikt ha pengar för bland annat investeringar i skolan.

Lärarnas riksförbund och även Lärarförbundet har protesterat och menar att pressen på lärarna ökar och leder till sämre undervisning för eleverna.

– Just nu är det personalen som håller upp skolan, trots den slimmade budgeten, men batteriet tar slut. När man inte kan få vikarier eller dela en grupp blir det problem. Den här besparingen drabbar först och främst i stora delar de skolor som har elever med annat modersmål än svenska, det drabbar alla skolor, men främst dem.

Lärarnas riksförbund har i sin anmälan till Arbetsmiljöverket hänvisat till kapitel 6, paragraf 6a i arbetsmiljölagen som säger att skyddsombudet har rätt att snabbt få svar från arbetsgivaren om hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas, och vad som händer om det inte åtgärdas.

P4 Sörmland har sökt både Jari Puustinen (M) ordförande  barn- och utbildningsnämnden och Lars G Linder (S) förste vice ordförande i nämnden, men de kunde inte ställa upp för intervjuer idag. Ansvariga tjänstemän på kommunen kunde heller inte kommentera idag. 

Men Jari Puustinen (M) har flera gånger tidigare sagt att den sänkta skolpengen är nödvändig för att kommunen ska klara framtida investeringar i skolan och kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S) har sagt att kommunen behöver det överskott majoriteten enats om för att klara ekonomin i framtiden. 

Den politiska majoriteten har också antytt att skolan kan komma att få tillbaka 18 miljoner kronor under våren, men kritiken från lärarfacken har trots det kvarstått.

Även äldre- och handikappomsorgen genomgår just nu tuffa nedskärningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista