Fotoutställningen Ecce Homo. Utställning i ett bergrum på Södermalm i Stockholm av fotografen Elisabeth Ohlson. Här, juli 1998, ses hon vid en av sina fotografier. Foto: Ingvar Svensson/TT.
Fotografen Elisabeth Ohlson, juli 1998, vid en av sina fotografier i samband emd en utställning i Stockholm 1998. Foto: Ingvar Svensson/TT

Ecce-homo visas i sin helhet i Eskilstuna-kyrka

Kyrkoherde Johan Hedlund: Bilderna beror och stör som kyrkan ska göra
4:46 min

För första gången visas Elisabeth Ohlson Wallins världsberömda originalfoton, Ecce-homo, i sin helhet i en kyrka. Utställningen inleder Springpride i Eskilstuna 21 maj.

Utställningen invigs i Kloster kyrka inför Svenska kyrkans Regnbågsmässa, dit Ohlson Wallin också är inbjuden talare.

– I de olika sammanhang där Ecce Homo har ställts ut, i Sverige och internationellt, har jag konstaterat det faktum att ingen kyrka hittills har velat visa utställningen i sin helhet i kyrkorummet. Det känns skönt och väldigt häftigt att inte behöva säga det längre. Eskilstuna församling gör ett viktigt statement med den här utställningen, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Fotoutställningen chockade en hel värld när den visades i Stockholm 1998.

När Uppsala domkyrka visade de tolv fotografierna reagerade påven och ställde in dåvarande ärkebiskops audiens och flera utställningar har lett till demonstrationer.

– Jag är glad att vi har fått möjlighet att visa Ecce Homo i Kloster kyrka, att Eskilstuna församling får göra skillnad för Elisabeth Ohlson Wallin och för oss andra. När jag såg utställningen första gången drabbade den mig starkt, för jag fick plats i den. Den är viktig, den visar på att Gud gestaltas i alla människor och att alla är vi en del av Gud, säger kyrkoherde Johan Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".