Christina Ödman bland glasflaskor i ett laboratorium.
1 av 3
Christina Ödman, chef för kvalitetskontrollen på Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Nathalie Englund med en barnvagn, i bakgrunden blandskog.
2 av 3
Nathalie Englund ville provta vattnet för att skydda sin son från eventuella skadeämnen. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Börje Larsson vid vattenkranen i sitt kök.
3 av 3
Börje Larsson är inte orolig för vad hans brunnsvatten kan innehålla. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Landsbygdsbor i Sörmland uppmanas provta sitt vatten

1:56 min

I Sörmland finns inga kända högriskområden när det gäller tungmetaller i grundvattnet, som det gör i Skåne, men det kan finnas lokalt på vissa platser. SGU rekommenderar alla med egen brunn att ta prover på sitt dricksvatten.

I skånska Höör har Sveriges Geologiska undersökning, SGU, funnit extremt höga halter av bly och kadmium i privata brunnar. Tungmetallerna misstänks ha läckt ut från berggrunden.

Sörmland är inget högriskområde för tungmetaller, enligt SGU, men det kan förekomma höga halter lokalt och därför är det säkrast att provta sitt vatten, menar Anna Ladenberger, geokemist på SGU.

– De som äger sin egen brunn måste ha bra koll på vattenkvalitén och skicka in prover kanske vartannat år, säger hon.

Familjen Carlström Englund, som bor i Magla i Gillberga utanför Eskilstuna, lät göra en analys av sitt vatten när de väntade barn.

– Vi tänkte att det var viktigt att kolla att det var okej, vattnet. Det var ju för hans skull, säger Nathalie Englund och syftar på sin tio månader gamla son Vincent, som sitter i barnvagnen, redo för en morgonpromenad.

Drygt 3 000 kronor kostade vattenanalysen och då kontrollerade laboratoriet en rad parametrar, alltifrån bakterier, flourid och kväve, till uran, bly, arsenik och radon.

Livsmedelsverket rekommenderar alla med egen brunn att provta sitt vatten minst vart tredje år. I Sverige har var femte privat brunn otjänligt vatten, enligt en undersökning från år 2007.

På laboratoriet i Hyndevad utanför Skogstorp, som drivs av Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, analyserar man ett par prover i veckan som kommer från privata brunnar. 

När folk vänder sig hit är det ofta för att deras vatten smakar konstigt, blivit brunfärgat eller luktar illa.

Det kan till exempel tyda på höga halter av järn eller svavel i vattnet, något som inte är hälsofarligt.

Det kan också vara tecken på förhöjda bakteriehalter, men det är inte värre än att man blir dålig i magen.

– De riktigt farliga ämnena ser man inte och känner inte. Det kan vara till exempel uran, bly, arsenik och radon. Det är ganska ovanligt, men väldigt allvarligt om man har det, och det märker man inte alls, säger Christina Ödman, chef för kvalitetskontrollen.

Bly kan till exempel skada nervsystemet hos barn och radon kan orsaka lungcancer om man andas in vattenångorna i duschen.

Men Börje Larsson i Magla i Gillberga tycker att varningarna är överdrivna.

När han och hans fru flyttade till Magla med sina barn på 1970-talet hade man inte en tanke på att provta vattnet, säger han.

– Vi har bott här i många år och druckit det här vattnet utan några filter eller någonting. Och vi lever än idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista