Annelie Klavins Nyström (M) debatterade tiggeriet i Eskilstuna tillsammans med Yuri Silva (MP). Foto: Tobias Sandblad./Sveriges Radio.
1 av 2
Annelie Klavins Nyström (M) debatterade tiggeriet i Eskilstuna tillsammans med Yuri Silva (MP). Foto: Tobias Sandblad./Sveriges Radio.

Debatt i P4 Sörmland om tiggeriet i Eskilstuna

11 min

Frågan om tiggeriet på Eskilstunas gator och torg är politisk sprängstoft.

Vad tycker du? Diskussion pågår på vår Facebooksida.

I dag sände P4 Sörmland en debatt mellan Annelie Klavins Nyström (M) som vill se över de lokala föreskrifterna och Yuri Silva (MP) som anser att problemet är fattigdomen.

Moderaterna sviker sina värderingar när partiföreträdare i Eskilstuna vill förbjuda tiggeri på gator och torg. Det tycker Moderata ungdomsförbundets ordförande i Eskilstuna, Robin Tannarp.

Det är kommunalrådet Annelie Klavins Nyström som vill att de lokala ordningsreglerna ses över och att tiggeriet begränsas eller förbjuds.

Klavins Nyström sa till Eskilstuna-Kuriren i fredags att de här människornas villkor måste förbättras i deras hemland istället.

Vid 17-tiden på fredagen sa Klavins Nyström till P4 Sörmland att hon vill se över den lokala ordningsstadgan i frågan om tiggeriet, men att hon inte har sagt att hon vill förbjuda tiggeri. 

Moderaterna i Eskilstuna väljer att sluta försvara friheten, öppenheten och toleransen, menar Moderata Ungdomsförbundet som tar kraftigt avstånd från Moderpartiets linje.

– M vill förbjuda tiggeri. Jag vill förbjuda fattigdom. Attackera problemet på riktigt istället för populistiskt, skriver Robin Tannarp, ordförande i Moderata ungdomsförbundet i Eskilstuna på twitter.

Men Sverigedemokraterna välkomnar Moderaternas förslag och vill ha ett tiggeriförbud.

Sverigedemokraterna menar, precis som Moderaterna, att man kan ändra de lokala ordningsföreskrifterna som ger mandat till polisen att avvisa tiggare från offentlig plats, som man har gjort i Södertälje. Då skulle tiggarna söka andra mer långsiktigt hållbara sätt att försörja sig, enligt partiet.

– Denna kovändning är något vi välkomnar då vi drivit frågan länge. För att skynda på ett tiggeriförbud har vi idag lämnat in ett skarpt förslag till Kommunfullmäktige där vi föreslår det, skriver Kim Fredriksson, gruppledare för Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Hans förslag får alltså stöd av Moderaternas Annelie Klavins Nyström.

– Vi välkomnar Moderaternas nya hållning i frågan. Det viktiga nu är att de även vågar stå upp för sin nya hållning när vårt skarpa förslag kommer upp till beslut i kommunfullmäktige.

Men Miljöpartiet är kritiskt till både Moderaterna och Sverigedemokraternas politiska inriktning om förbud mot tiggeri.

Yuri Silva, (MP) ledamot i socialnämnden skriver i ett pressmeddelande att man måste jobba politiskt för att avskaffa fattigdom och påverka länder som diskriminerar en del av sin egen befolkning.

– Vi löser inga problem genom att förbjuda tiggeri, problemet kommer bara att flyttas någon annanstans, säger Silva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista