Christina Wetterberg på Låsta Gårdshotell.
Christina Wetterberg på Låsta Gårdshotell. Foto: Tünde Simo/Sveriges Radio.

Gårdsföretag i Strängnäs efterlyser mer satsningar på turismen

1:30 min

Turistsäsongen är snart här och många företag håller på med förberedelserna. Christina Wetterberg, som driver ett gårdshotell utanför Strängnäs sedan 2008, tycker att det kan göras en del för att få fler turister till Sörmland.

Sverige växer som turistland med fler och fler övernattande utländska turister, enligt statistik från Tillväxtverket för 2015. Men Sörmland sticker ut i statistiken som ett av två län där utvecklingen inte följer samma spår.

I Sörmland minskade antalet utländska turister med två procent förra året, medan det i landet i stort ökade med tio procent.

Christina Wetterberg, som driver ett gårdshotell utanför Strängnäs sedan 2008, känner igen sig i statistiken.

– Vi har ökat 10-15 procent varje år, även förra året, däremot ökade inte antalet utlandsgäster, det gjorde de svenska under förra året. Tidigare har de följts åt, säger hon.

Christina Wetterberg pekar på några områden som hon tror kan utvecklas för att göra Sörmland attraktivare.

– Jag har slagits länge för att vi ska satsa mer på Mälaren, jag tycker att vi nyttjar det för lite. Det finns några få aktörer, men det skulle behövas en större bredd. Det är också viktigt att synas mer på de stora flygplatserna, att vi nyttjar det. För det är så de flesta kommer in. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista