En router vid en dator. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Beslut om bredbandspengar i Sörmland skjuts fram - igen

"Vi kommer att fatta beslut under våren"
1:32 min

Besluten om vilka byalag i Sörmland som kommer att få bidrag av de som ansökt om statligt stöd för att installera bredband på landsbygden, har försenats ytterligare. 

Orsaken är privata företag som visat intresse för att etablera sig i områden där byalag redan sökt bidrag.

– Flera marknadsaktörer är intresserade och så måste vi ge dem tid att titta på det här, säger Jan Petersson som är bredbandssamordnare på länsstyrelsen.

För att kunna ta del av de dryga 100 miljoner kronor som Länsstyrelsen i Sörmland har att fördela, krävs bland annat att man bor i ett område där ingen marknadsaktör planerar att bygga ut bredband.

I Sörmland har mer än 30 byalag ansökt om mer än 200 miljoner kronor sammanlagt och många riskerar att bli utan stöd. Men nu har marknadsaktörer börjat intressera sig för några av de områden där byalag ansökt om bidrag.

– Kan vissa projekt byggas kommersiellt, så frigör vi pengar till andra projekt som har svårare att byggas ut. då kommer landsbygdsstödet ut på den verkliga landsbygden.

Tidigare har länsstyrelsen meddelat att besluten ska tas under mars, men så blir det inte säger Jan Petersson.

– Vi kommer att fatta beslut under våren, troligen april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".