Tre barn spelar badminton i en gympasal, i bakgrunden några barn som klättrar på en plint. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Vecka 11

Veckan som gick - på 12 minuter

Johanna Iggsten sammanfattar
12 min

Veckan på P4 Sörmland innehöll bland annat knäböj, tunga lyft, en hjälpande knapp och massa sörmländsk musik.

Veckan började med knäböj och andra pulshöjande aktiviteter eftersom ny forskning visar att det främjar koncentration och inlärningsförmåga.

Ett gäng femteklassare på Västra skolan i Katrineholm har sedan ett par veckor frivillig morgongympa tre dagar i veckan, innan skolan börjar.

Vi har också pratat om att många vuxna har stillasittande jobb. Isabell Johansson och Ann Perkonen på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna har en timme i veckan från arbetsgivaren att röra sig på och den använder de till att gympa på lunchen.

Mer fysisk aktivitet blev det när vi i onsdags pratade med tyngdlyfterskan Carita Thorén som satsar mot OS i Rio.

I måndags kom också beskedet att Eskilstunagruppen Kent ger sig upp på avskedturné till hösten i samband med det som alltså blir deras sista skiva.

Vårkänslor blev det när reporter Urban Hedqvist satte på sig gummistövlarna och klaffsade fram i trädgårsdesignen Helena Åhlunds trädgård utanför Nyköping.

I morgonprogrammet gästades Johanna Jennische av den unga VD:n och entrprenören Ahmad Eid som har lyckats med det mesta han företar sig men så har det inte alltid varit.

Ibland kan en liten knapp lika stor som en femkrona förändra livet. Så är fallet med ett nytt hjälpmedel, en digital mätare för personer som har diabets typ 1. Den håller baldn annat koll på blodsockervärderna. 11-åriga Julitabon Oscar har en.

Det här var också veckan då vi under onsdagen bara spelade sörmländska artister i vårt musikutbud. Detta för att uppmärksamma hur mycket bra musik det finns i vårat län. Förra årets sörmländska Svensktoppen Nästa-vinnare, Nyköpingstrion Miss Winter kom och spelade live.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".