Tomas Rehnström
Tomas Rehnström i sin väghyvel på vägarna i Ärla utanför Eskilstuna en marsdag 2016. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio

Vårväder - då kommer potthålen

1:37 min

Att köra igenom ett vårigt Sverige kan vara en fröjd, men det finns all anledning att ta det lite lugnt de närmaste veckorna. Tjällossningen i marken kan leda till ordentliga potthål.

Vägarnas skick har varit värre genom åren, menar den rutinerade vägarbetaren Thomas Renström i Eskilstuna. Han har sett många mil passera under den kraftiga väghyveln som plöjer upp det fuktiga gruset som börjat luckras upp.

Att säga hur situationen ser ut i länet just nu är svårt. Skadorna kommer och går snabbt, i takt med att temperaturerna pressar ner vattnet i marken mot fryspunkten och sedan smälter det på dagarna. Resultatet; de fruktade potthålen.

– En håla kan bli, i värsta fall, någon decimeter djup. Det är ganska ovanligt, men det kan bli det. Och då får man försöka väja för det, annars kan man förstås få däckskador eller fälgskador, säger Thomas Renström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista