Storskarv med vingarna karakteristiskt utbredda. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Storskarv med vingarna karakteristiskt utbredda. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Naturvårdsverket stoppar skyddsjakt på skarv i Trosa

Naturvårdsverket stoppar tillfälligt skyddsjakten på 50 skarvar på ön Snöholmen utanför Trosa.

Jakten har överklagats av Sörmlands ornitologer och Stockholms ornitologiska förening.

Naturvårdsverket har prövat frågan om inhibition, det vill säga att tillfälligt stoppa jakten i avvaktan på prövning och beslutat att jakten tillfälligt ska stoppas. Naturvårdsverket kommer senare att avgöra ärendet slutligt.

Länsstyrelsen har godkänt skyddsjakt på 50 skarvar för att skydda det sällsynta lindblomsbjörnbäret.

De ornitologiska föreningarna har överklagat beslutet vill att det tillfälligt stoppas och att beslutet sen upphävs. Föreningarna hävdar att beslutsunderlaget är undermåligt och saknar vetenskaplig grund och dokumentation saknas helt.

De hävdar att Lindblomsbjörnbäret inte drabbats av allvarliga skador på grund av skarven och att arten inte är hotad.

De ornitologiska föreningarna hävdar, tvärtom, att skarvarna hjälper till att glesa ut trädbeståndet vilket är positivt för växten.

De menar också att jakten skulle skapa nya problem på nya öar, Skarvarna har etablerat sig i en hägerkoloni på Snöholmen för att de utsatts för störningar på öar längre ut.

"Mönstret är välkänt då skarv som utsätts för störningar flyttar närmare fastlandet och bildar större kolonier. En långsiktig plan och målsättning för vad man vill åstadkomma med beslutet saknas".

"För att långsiktigt åstadkomma gynnsamma förhållanden för Lindblomsbjörnbäret och samtidigt kunna behålla de många fågelarter som häckar och livnär sig på ön krävs en noga genomtänkt strategi, vilket saknas i såväl beslutet som i ansökan", framgår av beslutet från Naturvårdsverket.

Med beslutet om skyddjakt, som enligt länsstyrelsens beslut ska få pågå till den 31 mars, är omgärdat av ett antal villkor. Andra fågelarters häckning får inte störas och träd med med bon från skarvarna får inte fällas, vilket kommunen ville. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista