Arkivbild. KRISTIANSTAD 20160315 Sveriges Isabelle Gulldén och Sabina Jacobsen jublar under tisdagens träningslandskamp i handboll mellan Sverige och Rumänien i Kristianstad Arena. Foto: Björn Lindgren / TT
Foto: Björn Lindgren / TT

Torstensson och Sverige OS-klara

1:43 min

Sveriges handbollsdamer med Linnea Torstensson i laget är klart för OS i Rio de Janeiro i sommar efter att ha slagit Polen och därmed säkrat minst andraplatsen i kvalgruppen. 30-24 slutade matchen i ryska Astrachan.

Mycket välförtjänt, vilken match de gör. Johanna Bundsen gör en fantastisk andra halvlek i målet och är en av hjältarna. Alla tog ansvar i dag, en imponerande insats av tjejerna. Laget stod upp i dag, vilket försvarsspel. Linnea Torstenson och Sabina Jacobsen var riktigt bra där.

Sveriges handbollsdamer är klara för OS i Rio de Janeiro. Efter kvalsegern mot Polen, 30-24, krävdes det endast att Ryssland skulle slå Mexiko, vilket de gjorde utan problem.

Det var på förhand ingen enkel uppgift som Sverige ställdes inför i den slitna och illa åtgångna kvalstaden Astrachan, som rankas som Rysslands näst fattigaste stad med över 500 000 invånare.

Så väl Polen (4:a) som Ryssland (5:a) placerade sig högre än Sverige (9:a) på VM i december och bara två av lagen – Mexiko är för svagt för att blanda sig i striden – får åka till OS.

Nu står det klart att de två lagen blir Sverige och Ryssland, då Ryssland gjorde jobbet och slog Mexiko med 37-17.

Det blev en fysisk och intensiv kamp mellan Sverige och Polen.

Isabelle Gulldén briljerade i den första halvleken, med fem mål framåt. Ställningen i paus var 16-12 till Sverige.

Genom hela matchen var det defensiven som gjorde att Sverige hela tiden låg ett par steg före polskorna. Sverige jobbade stenhårt och självuppoffrande, och tog mycket stryk.

Samtidigt visade Johanna Bundsen riktigt hög klass i målet och klev fram med flera viktiga räddningar när polskorna kämpade och slet för att komma i kapp.

Med fyra minuter kvar kom dessutom Filippa Idéhn in och räddade en straff.

Och Sverige lyckades hålla undan.

Det innebär att Sverige lyckats resa sig efter VM-slutspelet i Danmark i december, som blev något av ett misslyckande för svensk del med storförlust mot Danmark i åttondelsfinalen.

Trots att kvalet är avgjort möter Sverige Ryssland på söndagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista