Tidningar. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Chefen för Eskilstuna-Kuriren: IT-attacken ett hot mot demokratin

Södermanlands Nyheter, Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren misstänks ha drabbats av den uppmärksammade it-attacken igår - den så kallade överbelastningsattacken.

Deras webbplatser drabbades tillsammans med flera av de stora riksmediernas webbplatser som låg nere.

– Det blev svårt att komma in på sajten under flera timmar. Vi var inte de direkta måltavlorna den här gången, men drogs med, säger Eva Burman, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren till P4 Sörmland.

En brottsutredning har inletts, rapporterar Ekot.

Eva Burman säger att hon ser den misstänkta it-attacken som ett hot mot demokratin. 

– Det är ett hot mot samhället när större delen av svensk media slås ut samtidigt. Det är ett hot mot Sverige och ett hot mot demokratin. Det visar också hur viktiga medierna är när det sker en så stor riktad attack samtidigt. Så viktiga att vi ska tystas. Samtidigt undrar man förstås vem eller vilka som står bakom. Vad är det svensk media gör just nu som måste tystas, även med olagliga medel? Enligt uppgift föregicks attacken av ett hot på Twitter.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som låg bakom den omfattande IT-attacken mot flera svenska medier i går kväll. Angreppet sätter fingret på IT-samhällets sårbarhet, enligt en expert.

Nationella operativa avdelningen (NOA) inom polisen har börjat det omfattande arbetet med att spåra vem eller vilka som ligger bakom IT-attackerna.

Enligt Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på NOA, är det ett stort arbete som väntar.

– Det är en omfattande händelse, och det är möjligt att den fortfarande pågår. Vi vet inte, säger han till TT. 

Han säger att en av de viktigaste åtgärderna är att spåra vem som ligger bakom det anonyma Twitterkontot där attacken förannonserades.

Att döma av det vi vet hittills pekar kontot österut. Men ingen tycks ännu ha tagit på sig ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".