Mälaren med utsikt mot farleden. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Utländska turister nyckel om turismen i Sörmland ska växa

1:30 min

Sörmlands Turistutvecklingsbolags VD Ola Lindgren efterlyser fler företag som vågar satsa och hoppas kan vända den negativa utvecklingen vad gäller utländska besökare.

– Den svenska turismen är ju väldigt liten, så vi behöver komplettera och få hit fler utländska beökare, säger Ola Lindgren.

Med tanke på att de utländska turisterna är de som framförallt kan så för att turismen växer i Sverige är det såklart bekymmersamt att antalet utländska besökare som övernattade här minskade förra året.

Ola Lindgren ser den minskade flygtrafiken till Skavsta som en tänkbar orsak till det, men också att det inte finns tillräckligt med ställen att bo på för turisterna.

– Fler måste våga satsa och vi behöver en ökad bredd, vi måste få in fler aktörer.

På flera håll i Sörmland förbereder sig just nu turistföretagen för sommaren.

Destionationsutvecklare Maria Ringström i Eskilstuna ser på sikt Mälaren som en resurs som inte utnyttjas tillräckligt.

Hon hoppas här på det nya samarbetet med Strängnäs, Västerås och Enköping och ser inte kommunerna i Västmanland och Upplands län på andra sidan Mälaren som konkurrenter - tvärtom.

- Tittar vi på exporten så ligger det i allas intresse att vi behåller besökarna så länge som möjligt i vår region, istället för att man åker till Stockholm eller norröver istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista