Mårten Falk koncertmusiker och Flensbo.
155 kronor i timmen lockar inte konsertmusikern Mårten Falk att delta i landstingets samråd. Foto: Katarina Wahlström

Landstinget Sörmland betalar de lägsta arvodena till kulturutövare vid samråd

1:38 min

Ett hån, det kallar Mårten Falk, internationell konsertmusiker bosatt i Flen det arvode Landstinget Sörmland betalar ut till kulturutövare, som är med och drar riktlinjer för den regionala politiken.

Övriga landsting som har den här typen av samråd betalar mångdubbelt mer.

– De värderar inte den kompetensen, helt enkelt. Jag tycker det är ett hån, säger Mårten Falk.

Han är en internationell klassisk gitarrist och ombads att vara med i Landstingets samråd för kulturutövare, till en ersättning av 155 kronor i timmen. Arvodet är enligt Landstinget Sörmland baserat på ett snitt av musikers respektive skådespelares lägstalön.

Enligt Klys, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, har mer än hälften av landstingen i landet infört en samverkansmodell, där man tillsammans med professionella kulturarbetare formar den regionala kulturplanen.

Övriga landsting betalar minst 750 kronor per timme i ersättning, vilket följer arvodesrekommendationer från det konstnärliga fackorganet KRO/KIF, enligt de uppgifter Carl Liungman från Klys har fått hittills.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista