Teaterscen.
Låga arvoden kan göra att professionella inte vill vara med i landstingen samråd för kulturplan, säger Jan Granvik Musikerförbundets ordförande. Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / TT

Kulturchef försvarar låga arvoden till kulturutövare i Sörmland

1:47 min

Det arvode Landstinget Sörmland betalar ut till kulturutövare som är med och drar riktlinjer för den regionala politiken är avsevärt lägre än vad övriga landsting som har den här typen av samråd betalar.

P4 Sörmland berättade i morse om koncertmusikern Mårten Falk i Flen som såg ersättningen på 155 kronor i timmen som ett hån.

Men skillnaden beror på att kulturutövarna i Sörmland inte tas in som konsulter, utan som en referensgrupp som ska ge input till kulturen. Det säger landstingets kulturchef Mikael Palo.

– Man är inte konsult som ska göra ett uppdrag, så är inte fallet här. Vi behöver få en input, ett samråd, säger kulturchef Mikael Palo.

Det är fem år sedan kultursamverkansmodellen började införas i landets regioner och landsting, där professionella kulturarbetare - är med och formar den regionala kulturplanen. Enligt Klys, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, har mer än hälften av landstingen i landet infört en samverkansmodell. Men när övriga landsting betalar minst 750 kronor per timme i ersättning till kulturutövare, erbjuder landstinget Sörmland 155 kronor, vilket enligt Mikael Palo alltså beror på att de inte är konsulter.

Musikerförbundets ordförande Jan Granvik anser att det egentligen inte spelar någon roll.

– Det är sakkunniga personer man behöver ha in i de här samråden, och det är ju märkligt att man inte inser det.

Vad ser du för risker med att man betalar så låga arvoden?

– Man kommer ju inte att få de personer man vill ha dit. Det andra är att man får kulturarbetare att framstå som att de är mindre värda. När jag beställer en IT-tekniker till mitt jobb så kostar det 1000 kronor plus moms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista