Ejderhus på Hävringe
1 av 11
Ejderhus på Hävringe Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
På väg ut till Hävringe
2 av 11
Efter en guppig båttur ser läraren Stephan Gäfvert från Öknaskolan Hävringe dyka upp. Foto: Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Utsikt mot hamnen på Hävringe.
3 av 11
Utsikt mot hamnen på Hävringe. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Lennart Wahlén, och elever och lärare på Öknaskolan framför ejderhus på Hävringe.
4 av 11
Projektledaren Lennart Wahlén samt eleverna Edvin Malmqvist, Pontus Åbrandt och Knut Linder, samt läraren Stephan Gäfvert, Öknaskolan vid ejderhus som ska placeras ut. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio
Projektledaren Lennart Wahlén visar på karta över Hävringe hur ejderhusen placeras.
5 av 11
Projektledaren Lennart Wahlén visar på karta över Hävringe hur ejderhusen placeras. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Här på Hävringe placeras ejderhusen ut.
6 av 11
Här på Hävringe i yttersta havsbandet placeras ejderhusen ut. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Rester efter havsörnens skrovmål.
7 av 11
Rester efter vad som kan vara en havsörnstagen fågel. Foto: Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Temporärt ejderhus
8 av 11
Temporärt ejderhus Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Knut Linder rullar ut ejderhus på pirra, hamnen på Hävringe i bakgrunden.
9 av 11
Knut Linder rullar ut ejderhus på pirra, hamnen på Hävringe i bakgrunden. Foto: Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Pontus Åbrandt vid ejderhus på Hävringe.
10 av 11
Pontus Åbrandt förankrar ett Ejderhus med en stor sten. Foto: Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Blommor framför fyr på Hävringe.
11 av 11
Blommor framför fyr på Hävringe. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Ejderhus nytt inslag i skärgården

5:11 min

Nu är de ejderhus på plats ute på Hävringe som elever på Öknaskolan byggt för att rädda de häckande fåglarna från angrepp från havsörn.

Efter en månad av idogt snickeriarbete vid landstinget Sörmlands naturbruksgymnasium på Öknaskolan utanför Nyköping så har 30 ejderhus nu färdigställts. Husen är byggda i plywood, i tre olika versioner, där storleken på öppningen är det som skiljer.

Ejderhusen har transporterats ut med båt till Hävringe, den gamla lotsstationen längst ut i skärgården utanför Oxelösund, och häromdagen var P4 Sörmland med därute i det yttersta havsbandet tillsammans med elever och lärare från Öknaskolan och projektledaren Lennart Wahlén från fågelföreningen Tärnan, när husen ställdes på plats.

Ejderhusen är ett treårigt projekt som leds av fågelföreningen Tärnan med stöd från föreningen Sörmlands ornitologer, Världsnaturfonden, Sörmlandsskärgårdens intresseförening, Naturskyddsföreningen och SSAB.

Stephan Gäfvert, lärare på Öknaskolans naturbruksgymnasium, instruerar de tre elever från skolans jakt och viltvårdsprogram som är med ute på ett blåsigt Hävringe.

Och det är bråda dagar att få ut de 30 ejderhus hus som eleverna byggt,  innan ejdern kommer. Husen i plywood ska skydda de ruvande honorna, ådorna, från att bli tagna av havsörn, ett hot som ökat i takt med att örnstammen återhämtat sig.

Miljögifter och klimatpåverkan misstänks också ligga bakom nedgången för ejdern, skärgårdens karaktärsfågel framför andra, liksom längre in mot land angrepp från mink.

Bland annat tros de musslor som är ejderns huvudföda vid övervintringsplatserna runt den danska kusten på grund av klimatpåverkan gå in i sitt vilostadium senare, och förbränner då mer av det fett de lägger upp inför vintern. Det för med sig konsekvensen att ejdrarna får mindre energirik föda och är i sämre kondition när de vänder åter norrut bland annat till våra kuster för att häcka. 

Eleverna, Knut Linder från Oxelösund, Pontus Åbrandt från Möja i Stockholms skärgård och Edvin Malmqvist går alla andra året på Öknaskolans jakt och viltvårdsprogram. De är med och placerar ut de färdigställda ejderhusen runt omkring på de vindpinade och bitvis ganska otillgängliga klipporna på ön. Men de bygger också ett antal temporära enklare skydd på plats på Hävringe, över skrevor och mot bergshällar.

Knut och Pontus har blivit så intresserade att de tänker bygga ejderhus på skären hemmavid, längre in i Oxelösundsskärgården och vid Möja i Stockholms skärgård.

– Ja, det vore synd om ejdern försvann, så jag har börjat efterforska olika fonder för att kunna finansiera att bygga ett 10-tal ejderhus. För det kostar en del med virke och transporter, säger Knut Linder.

 Och Pontus Åbrandt fyller i:

– Min morfar var yrkesfiskare på Möja, och jag har möjlighet att placera ut ejderhus på skär däromkring. Det blir nog den här typen av temporära skydd i år så får vi se nästa år. Det vore roligt om man kan bidra till att det blir mer ejder, säger han. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista